« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NEUSPJEŠNA BORBA PROTIV OVISNOSTI

Otkriveno zašto se žene teško ostavljaju cigareta

Za razliku od muškaraca, nikotinski nadomjesci, flasteri i žvake, ne djeluju na žene zbog specifične građe moždanih receptora

Više o

pušenje

,

muškarci i žene

,

prestanak pušenja

,

nikotin

,

odvikavanje od pušenja

,

nikotinski flasteri

Većina ljudi proklinje onaj dan kada su počeli sa jednom od najodvratnijih navika - pušenjem i iz petnih žila, s vremena na vrijeme, pokušavaju iz svog života izbaciti cigarete, no vrlo često taj trud neslavno završi, pogotovo ako ste žena.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Yale tvrde da je ženama teže nego muškarcima prestati pušiti jer njihov mozak drugačije reagira na nikotin. Kada netko puši broj nikotinskih receptora u mozgu, glavni krivaci za nastajanje ovisnosti o cigaretama, raste. Iako ta tvrdnja vrijedi za muškarce, na opće iznenađenje istraživača, ona je apsolutno neistinita za žene jer je otkriveno da one imaju sličan broj živčanih nastavaka kao i nepušači.

Ova spoznaja je važna jer pokazuje da glavno oruđe za borbu protiv pušenja - nikotinski supstituti, poput žvakaćih guma i flastera - ne djeluju na žene. Znanstvenici smatraju da bi pripadnicama ljepšeg spola u odvikavanju više pomogle alternativne metode poput bihevioralnih terapija, tjelovježbi ili tehnike opuštanja.

Znanstvenici su također zamijetili da pasivno pušenje i samo držanje nezapaljene cigarete između prstiju može pojačati ženama želju za nikotinom.

Iako stručnjaci sa Yalea ne znaju objasniti otkrivene razlike između spolova, pretpostavljaju da ženski spolni hormon progesteron utječe na broj receptora za nikotin, odnosno što je više progesterona u tijelu to je manje receptora u mozgu.

U studiji je sudjelovalo 52 muškarca i 58 žena, a oko polovice volontera bili su nepušači. Rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Archives of General Psychiatry.

04.04.2012. 14:25:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh