« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Srećom, živi daleko

Otkrivena nova vrsta divovskog štakora

Nova vrsta divovskog štakora pronađena je duboko u džunglama Papue Nove Gvineje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

vulkan

,

Papua Nova Gvineja

,

štakor

Štakor, koji nema straha od ljudi, dugačak je 82cm, te spada među najveće poznate primjerke iz ove vrste. Životinju je snimila ekipa BBC-a tijekom rada na dokumentarcu ˝Lost land of the Volcano˝, i to je samo jedna od mnoštva egzotičnih životinja koju su tamo pronašli.

Vjeruje da štakor živi unutar kratera planine Bosavi, ili negdje u blizini. ˝Ovo je jedan od najvećih štakora na svijetu. Spada u istu porodicu štakora koju možete pronaći u kanalizacijskim otvorima u gradu˝, kaže dr. Kristofer Helgen, ekspert za glodavce koji je putovao zajedno s ekipom BBC-a.

Životinja je prvo snimljena uz pomoć infracrvene kamere, a tim je odmah posumnjao da se radi o još nepoznatoj vrsti. Srećom, uspjeli su je uhvatiti živu. Radilo se naravno o golemom štakoru koji je težio 1,5kg. Ima srebrno-sivu gustu i dugu dlaku, za koju znanstvenici vjeruju da mu pomaže izdržati vlagu i hladnoću na velikoj nadmorskoj visini kratera. Naime, lokacija na kojoj je štakor pronađen nalazi se visini od preko 1000 metara.

Planina Bosavi zapravo je ugašeni vulkan koji se nalazi duboko u džunglama Papue Nove Gvineje, pa je prema njemu životinja i dobila ime.

07.09.2009. 16:16:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh