Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2009. 16:16:55
Srećom, živi daleko

Otkrivena nova vrsta divovskog štakora

Nova vrsta divovskog štakora pronađena je duboko u džunglama Papue Nove Gvineje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Štakor, koji nema straha od ljudi, dugačak je 82cm, te spada među najveće poznate primjerke iz ove vrste. Životinju je snimila ekipa BBC-a tijekom rada na dokumentarcu ˝Lost land of the Volcano˝, i to je samo jedna od mnoštva egzotičnih životinja koju su tamo pronašli.

Vjeruje da štakor živi unutar kratera planine Bosavi, ili negdje u blizini. ˝Ovo je jedan od najvećih štakora na svijetu. Spada u istu porodicu štakora koju možete pronaći u kanalizacijskim otvorima u gradu˝, kaže dr. Kristofer Helgen, ekspert za glodavce koji je putovao zajedno s ekipom BBC-a.

Životinja je prvo snimljena uz pomoć infracrvene kamere, a tim je odmah posumnjao da se radi o još nepoznatoj vrsti. Srećom, uspjeli su je uhvatiti živu. Radilo se naravno o golemom štakoru koji je težio 1,5kg. Ima srebrno-sivu gustu i dugu dlaku, za koju znanstvenici vjeruju da mu pomaže izdržati vlagu i hladnoću na velikoj nadmorskoj visini kratera. Naime, lokacija na kojoj je štakor pronađen nalazi se visini od preko 1000 metara.

Planina Bosavi zapravo je ugašeni vulkan koji se nalazi duboko u džunglama Papue Nove Gvineje, pa je prema njemu životinja i dobila ime.

07.09.2009. 16:16:55
http://metro-portal.hr/otkrivena-nova-vrsta-divovskog-stakora/21569/