« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Otkrivena formula za savršenu pizzu

Ako se može vjerovati istraživačima, pronađena je formula koja će vam omogućiti da uvijek napravite savršenu pizzu

Znate li napraviti dobru pizzu?
Znate li napraviti dobru pizzu? (Shutterstock)
Više o

pizza

,

recept

,

najbolji recept

,

recept za picu

Recepti za pizzu tražena su roba, jer je prava mala umjetnost napraviti dobro tijesto i pogoditi omjer tijesta i nadjeva, pa ne čudi da su se znanstvenici bacili na proučavanje formule za idealnu pizzu. 

Tajna je upravu o tom odnosu tijesta i nadjeva koji obično zavisi od veličine pizze, tako da obično s manjom pizzom u svakom zalogaju pojedemo više nadjeva. Na većim se pizzama nadjev raspoređuje po većoj površini i razlije se bliže krajevima, pa nema toliko hrskave korice.

Količina nadjeva po zalogaju, prema zaključku istraživača, ne zavisi samo od debljine tijesta nego i od odnosa ukusa tijesta i nadjeva. Stoga su izdali formulu za koju vjeruju da rezultira apsolutno savršenom pizzom:

 t/d x r6/(r3 - 15)2 

U toj je fomuli „d" konstanta volumena tijesta, dok je „t" je konstanta volumena nadjeva, a "r" je promjer pizze. Ostatak forumel predstavlja najbolji mogući omjer tijesta i nadjeva koji osigurava da je svaki zalogaj savršen.

Naime, znanstvenike je angažirao lanac pizzerija PizzaExpress kako bi pokušali saznati zašto je njihova Classic pozza promjera 11 incha manje popularna od pizze Romana promjera 14 incha, a koja ima tanje, hrskavije tijesto.

Problem je u nepečenoj sredini pizze gdje obično ima previše nadjeva, a što je pizza manja, veći je rizik da će sredina ostati nedovoljno pečena. 

Razradite formulu u kuhinji i provjerite jesu li znanstvenici u pravu, a mi vam predlažemo da isprobate malo neuobičajenu pizzu s krumpirom i kozjim sirom

20.10.2013. 10:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh