« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
COROT-9B

Otkriven prvi egzoplanet koji je sličan onima iz našeg Sunčevog sustava

POGLEDAJTE VIDEO - Od nas je udaljen 1500 svjetlosnih godina, velik je poput Jupitera, a vruč kao Merkur

(Gabriel Pérez-Servicio Multimedia (IAC))
Više o

Sunčev sustav

,

istraživanje svemira

,

egzoplaneti

,

Corot-9b

Znanstvenici su otkrili prvi planet koji je sličan planetama u našem Sunčevom sustavu i koji bi mogao biti pogodan za život.

Egzoplanet Corot-9b od Zemlje je udaljen 1500 svjetlosnih godina, velik je poput Jupitera, a kruži oko velike zvijezde pri sličnoj udaljenosti kojom "naš" Merkur kruži oko Sunca.

Znanstvenici se nadaju da su otkrićem tog planeta došli korak bliže novoj Zemlji, odnosno Sunčevog sustava u kojem je život moguć.

"Corot-9b bi za istraživanja egzoplaneta mogao imati jednako značenje kao kamen iz Rozete koji nam je omogućio dešifriranje različitih pisma", napisao je astronom Claire Moutou u britanskom časopisu "Nature".

Dosada je otkriveno oko 400 egzoplaneta koji oko svojih sunca kruže pri vrlo malim udaljenostima i na kojima je život potpuno nemoguć. S druge strane, na Corotu-9b temperatura seže od minus 20 do plus 160 stupnjeva Celzijevih.

Planet je otkrio francuski satelit Corot koji je specijaliziran za istraživanje egzoplaneta, a nove metode mjerenja omogućile su da se o planetu prikupi više podataka nego za sve dosadašnje egzoplanete zajedno.

18.03.2010. 10:08:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh