« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
KAZNENA PRIJAVA

Otkriven palitelj zastave EU-a, prijeti mu i do tri godine zatvora

Mladić je zastavu EU-a zapalio 2. ožujka oko 21 sat ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu, gdje se zadržala protuvladina prosvjedna povorka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zastava EU

,

paljenje

Zagrebačka policija otkrila je 25-godišnjaka koji je prije dva tjedna tijekom jednog od protuvladinih prosvjeda zapalio zastavu Europske unije, za što mu prijeti od tri mjeseca do tri godine zatvora, piše Hina.

Mladić je zastavu EU-a zapalio 2. ožujka oko 21 sat ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu, gdje se zadržala prosvjedna povorka. Te večeri su zapaljene i zastave HDZ-a i SDP-a, no u tom slučaju nije riječ o kaznenom djelu, već o prekršaju protiv javnog reda i mira.

Policija je danas izvijestila da je protiv mladića podnijeli kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo povrede ugleda strane države i međunarodne organizacije počinjenog na štetu Europske unije. Za to je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kaznenim zakonom je, naime, zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, među ostalim, Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike. No, zakonom je propisano da se postupak protiv počinitelja toga kaznenog djela poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljena pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.

16.03.2011. 15:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  16.03.2011. 17:27
  u EU paljenje EU zastavr nije kažnjivo... daklem, ako Rvacka želi u EU morala bi se i tome prilagodit :-P
 2. avatar
  donhuangenaro
  16.03.2011. 17:31
  što će reć da će se potrošiti gomila novaca za suđenje kojeg nije niti trebalo biti... još malo Rvackih morbidarija :-PPPPPP
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh