« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE?

Otkriven marker koji ukazuje na 11 vrsti tumora

Prisutstvo markera omogućuje potencijalno obećavajći način na koji bi se mogao onemogućiti rast kanceroznih tvorevina

Otkriven marker koji ukazuje na 11 vrsti tumora
Otkriven marker koji ukazuje na 11 vrsti tumora ( jscreationzs)
Više o

lijek protiv raka

,

marker

,

Curiosity

,

rover

,

tragovi života

Skupina francuskih i američkih znanstvenika otkrila je isti biološki marker kod više od 1.300 bolesnika oboljelih od 11 različitih vrsta raka, što je ocijenjeno kao "vrlo obećavajuće" za buduće uspješnije liječenje bolesti.

Radi se o hormonu FSH (folikulostimulirajući hormon) koji se sintetizira u hipofizi, a nalazi se u ljudskim reproduktivnim organima - jajnicima i testisima. FSH kod žena potiče proizvodnju estrogena, a kod muškaraca spermija. 

Znanstvenici iz centra za biomedicinska istraživanja "Mondor", predvođeni doktorom biologije Nicolae Ghinea iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja, došli su do tog otkrića nakon analize biopsija 1.336 pacijenata oboljelih od raka prostate, dojke, debelog crijeva, pankreasa, mjehura, bubrega, pluća, jetre, želuca, testisa i jajnika.

Kod svih tih pacijenata su otkriveni receptori FSH u krvnim žilama, a oni se kod zdravih osoba mogu naći samo u reproduktivnim organima, prenijeli su francuski mediji. Novo otkriće predstavlja korak k lakšem otkrivanju raka i razvoju jedinstvenog lijeka protiv te bolesti.

Sada je potrebno proširiti istraživanje i na druge vrste raka i potvrditi detekciju receptora FSH postupcima snimanja kao što su magnetna rezonancija, tomografija ili ultrazvuk, ali i obaviti pretklinička ispitivanja na životinjama radi usavršavanja procedura i eventualnih terapijskih agenasa, istakli su znanstvenici.

Novi bi se marker mogao iskoristiti na način da se kontrast ubrizgan u žile veže za taj marker, te bi se vrlo rana pojava raka mogla detektirati na bilo kojem dijelu orgaznima. 

25.10.2010. 16:17:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    25.10.2010. 20:18
    stalno otkrivaju neke gene, markere itd a lijeka nigdje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh