« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OPREZ NA SUNCU

Otkriven efikasan lijek protiv opeklina od sunca

Mazanje jogurtom i raznoraznim kremama kako bi smanjili bol od opeklina stvar je prošlosti. Znanstvenici su blizu otkrića koje će potpuno spriječiti bol od opeklina

Fotografija vijesti
Više o

opekline

,

sunčanje

Svatko tko je barem jednom iskusio probadajuću bol kože crvene poput jastoga na leđima i ramenima, napokon može odahnuti.

Znanstvenici su vrlo blizu otkriću analgetika koji će efikasno blokirati receptore boli u izgorenoj koži.

Istraživači sa sveučilišta King's College u Londonu uspjeli su pronaći kemikaliju u koži odgovornu za bol i zatezanja, koja ne prestaje satima, pa čak i danima nakon sunčanja. Ovo bi istraživanje moglo pomoći u pronalasku lijeka za dugotrajniju bol za koju sadašnji analgetici ne pomažu, poput one u artritisa.

Znanstvenici su dobrovoljcima UV lampama kontrolirano spalili male komade kože i onda proučavali kemijske procese koji se događaju kako se koža počinje oporavljati od opekline.

Otkrili su da je glavna kemikalija zaslužna za bol CXCL5, zbog toga što je upravo ona zaslužna za privlačenje bijelih krvnih zrnaca na izgoreno područje, što uzrokuje bol i preosjetljivost kako se stanice tijela bore s infekcijom.

Na ranijim pokusima sa štakorima, znanstvenici su također otkrili prisutnost iste kemikalije, a bolovi su gotovo trenutno prestali nakon što je opečenima ubrizgano antitijelo koje blokira CXCL5.

Iako samo antitijelo nije u ovom obliku pogodno za masovnije korištenje u ljudi, znanstvenici su dobili odličnu podlogu za razvoj sličnog, pogodnijeg lijeka. U formi losiona za kožu, takav bi lijek vrlo brzo olakšavao bolove nakon opeklina.

Ovaj će novi lijek biti ne samo efikasniji od dosadašnjih u liječenju boli od opeklina, već neće imati nikakve negativne učinke za zdravlje kao što to imaju analgetici.

Ipak, znanstvenici upozoravaju da ovaj lijek nikako nije zeleno svjetlo za neograničeno sunčanje, zbog toga što ne postoji način da se naknadno spriječe drugi negativni učinci sunca na kožu, poput raka. Jedini pravi pristup jest prevencija, umjerenost u izlaganju suncu te korištenje zaštitnih krema.

08.07.2011. 17:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh