« Život
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
TO BE OR ...

Otići ili ostati u Katoličkoj crkvi?

Katoličku crkvu napušta svake godine sve više vjernika. Koji su razlozi napuštanja Crkve, a koji razlozi ostanka?

Ostati u Crkvi ili ne?
Ostati u Crkvi ili ne? (Arhiva)
Više o

Katolička crkva

,

vjernici

,

poslušnost

Nakon 23 godine, amrički student iz Meinza, Philip Roth, odlučio je istupiti iz rimokatoličke zajednice. "Postoji jako puno razloga za to, al jedan je najbitniji: ja ne vjerujem u Boga. Ne vjerujem da božansko biće postoji. Razlozi su i to što katolička Crkva negativno djeluje na AIDS krizu u Africi, diskriminira homoseksualce i žene, te sustavno skriva svećenike pedofile. Ove aktivnosti su me pokrenule da javno istupim", kaže on.

Razočarani crkvenim sustavom

Nepovjerenje u Crkvu kod Philippa Rotha ima još dublje značenje. Kao dijete bio je manipuliran i indokriniran, kaže, što mu je tak kasnije postalo jasno. On smatra kaznenim djelom da se osnovnoškolce za vrijeme nastave odgaja da budu "poslušne crkvene ovce" i da im se usađuje strah od grijeha koji mogu izbjeći samo crkvenom ispovijedi: "Ti si loš, Ti moraš učiniti nešto protiv toga i mi kao Crkva smo jedini, koji će ti pomoći. Bez nas ćeš se bojati. To je strah, ono čime nas plaše."

Religija kao parazit

Pritom ni jedan svećinik tijekom njegova cijelog dijetinstva i mladosti nije se potrudio odgovoriti na njegova pitanja. Jedino vjeroučitelji u školama uzimaju ozbiljno interese i potrebe učenika vezane za tumačenja vjerskih doktrina. No i ovdje su diskusije dosegle svoje granice, budući da u konačnici vjeronauk služi kao spona povezivanja mladih s katoličkom Crkvom. Stoga se Roth zalaže za etičko-vjersku nastavu, kako učenici ne bi bili stjerani u vjerski kut, nego formirali svoje mišljenje o vlastitoj i tuđoj vjeri.

Naravno da nije sve ni tako loše u Crkvi, kaže Roth. On navodi i pozitivne aspekte zajednice, osjećaj pripadnosti i socijalni aganžman. No, to se može pronaći i izvan Crkve, u društvu ili udrugama. "Fascinira me da je Crkva uspjela izgraditi zajednicu i kroz njezine strukture ljudima olakšati na neki način život. Na primjer, kad dođem u neki novi grad, idem u crkvu. Tamo poznajem postojeću strukturu i dobrodošao sam. No, to ne znači da moram ostati u toj zajednici." Roth je siguran da izvan Crkve može bolje shvatiti ljudske vrijednosti, jer ne postoji licemjerje: "Solidarnost je ljudska kvaliteta koja živi u svima nama, za koju se religija veže kao parazit.", kaže Roth.

Angažiranje umjesto ravnodušnosti

Upravo taj pojam "biti dobar" u katoličkoj Crkvi je ono što je neophodno 64-godišnjem Adalbertu Duhru iz Nieder-Olma. Od kad su se djeca odselila od kuće, ovaj programer se dodatno angažirao u Crkvi. Preko 40 raznih zajednica, od Katoličkog omladinskog pokreta i Seniorske grupe, do grupe Stol za siromašne sugrađane, svjedoče o živom djelovanju zajednice. On se ne osjeća kao katolička poslušna "ovčica", kaže. Barem u njegovoj zajednici postoje jaki laički pokreti, ne samo u socijalnim, nego i u vjerskim područjima. "U Nider-Olmu postoje različite forme bogoslužja, gdje laici, i ja također, u vrijeme Adventa ili Uskrsa možemo sami odlučivati na koji način ćemo organizirati proslavu. To je ekumenski događaj gdje surađujemo s Protestanskom crkvom. Ne sudjeluju svećenici, pa tako ni nema mise", objašnjava Duhr.

Ipak, smeta mu da Katolička crkva u svojoj reformi ide korak unatrag: žene svećenice, euharistija za razvedene ili protestansko-katoličke parove, ukidanje celibata - sve to žele crkveni laici, ali biskupi to ne dozvoljavaju. U središtu Crkve je negodovanje ogromno. Crkva naposljetku, ne daje jedinstvenu sliku. S jedne strane postoji dogmatski čista doktrina Vatikana, a u lokalnoj zajednici se djeluje više pragmatično i ekumenski. Stoga Duhr nije ravnodušan, nego se nada malim političkim koracima prema liberalnijoj Crkvi.

"U svakom slučaju bi se moglo uvesti više demokracije. Nada ostaje. Ali mislim, treba ostati u Crkvi i pokrenuti promjene." Duhr bi rado stupio u kontakt s onima koju su napustili Crkvu, kao što je bivši katolik Philipp Roth. Najgore je kad Crkva ignorira kritičare, kaže. U Nieder-Olmu u svakom slučaju ne žele čekati smanjivanje temeljne zajednice, nego već sada rade na kontra strategiji: "Želimo pisati onima koji su napustili Crkvu, kako bi saznali razloge koji stoje iza toga. Mi smo razvili kratki upitnik, samo kako bi saznali što se krije iza svega toga."

Piše: Marlis Schaum / Marijana Bičvić
22.08.2012. 08:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh