« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
LOJALAN SLUŽBI

Osumnjičeni ruski špijun priznao krivnju

Jedan od osumnjičenih u navodnom ruskom špijunskom krugu razbijenom prošlog vikenda u SAD-u, priznao je da je radio za rusku obavještajnu službu

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

krivnja

,

Bazilika svetog groba

Osumnjičeni poznat kao Juan Lazaro dao je "podulju izjavu nakon uhićenja 27. lipnja", navodi se u podnesku ureda saveznog tužitelja u New Yorku, koje je pribavio CNN. On je navodno rekao saveznim agentima da nije rođen u Urugvaju, da "Juan Lazaro" nije njegovo pravo ime, te da je njegovu kuću u Yonkersu, u državi New York, "platila" obavještajna služba.

Također je naveo da "premda voli svoga sina, ne bi narušio svoju lojalnost 'Službi' čak ni i za sina". To je kazao nakon što se odrekao prava na saslušanje uz odvjetnika, rekli su tužitelji. U dokumentu također stoji da je Lazaro, koji je oženjen za optuženu Vicky Pelaez, rekao je ona slala pisma "Službi" u njegovo ime, te da je odbio otkriti svoje pravo ime tužiteljima.

Lazaro se pojavio četvrtak na ročištu u saveznom sudu u New Yorku, kako bi se utvrdilo ispunjava li uvjete za jamčevinu. Ročišta ze pet drugih optuženih su odgođena, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

Troje optuženih Patricia Mills, Michael Zottoli i Mihail Semenko u četvrtak su se nakratko pojavili u saveznom sudu u Alexandriji, u Virginiiji, a njihovo je saslušanje odgođeno za petak.

Deset navodnih ruskih špijuna uhićeno je u SAD-u u nedjelju. Jedanaesti osumnjičeni, Robert Christopher Metsos (55), blagajnik skupine i veza sa stožerom u Moskvi, nalazi na slobodi nakon što je uhićen pa pušten uz jamčevinu na Cipru.

Anna Chapman, 28-godišnja "poduzetnica" iz New Yorka, koja je zbog atraktivnog izgleda "Bondove djevojke" postala "zvijezda" špijunske afere u tabloidima, već je saslušana i produljen joj je pritvor. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 08:22:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh