« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sud je odlučio

Osuđeno 23 agenta CIA-e zbog otmice imama

Svim američkim agentima suđeno je u odsutnosti i to je prvi proces u Europi za CIA-ina tajna izručenja

Fotografija vijesti
Više o

CIA

,

tajni agenti

,

osumnjičenik terorizam

,

cia zatvor

Milanski sud obustavio je u srijedu postupke protiv bivših načelnika CIA-e u Rimu Jeffa Castellija i Sismija, talijanske obavještajne službe Nicoloa Pollarija, ali je osudio 23 bivša agenta CIA-e i dvojicu Talijana zbog otmice egipatskog imama u Italiji 2003.

CIA-in bivši dužnosnik u Milanu u to doba Rober Seldon Lady osuđen je na osam godina zatvora, još 22 Amerikanca na po pet godina, a dvojica bivših talijanskih agenata na tri godine.

Svim Amerikancima suđeno je u odsutnosti.

Za Nicoloa Pollarija sudac Oscar Maggi je istaknuo da je zaštićen državnom tajnom i zato ne može biti osuđen. Odvjetnici obrane su navodili da ne mogu dokazati nevinost svoga branjenika jer su pojedinosti afere povjerljive.

Sudac je prihvatio odustanak od kaznenog postupka protiv bivšeg načelnika CIA-e u Rimu Jeffryja Castellija i još dvojice CIA-inih agenata jer kao američki dužnosnici u Rimu imaju diplomatski imunitet.

Egipatski imam Abu Omar otet je na ulici u koordiniranoj operaciji Sismija i CIA-e. Njegovi odvjetnici su rekli da je bio mučen u zatvoru u Egiptu i tražili su 10 milijuna eura odštete.

To je prvi proces u Europi za CIA-ina tajna izručenja osumnjičenika za terorizam zemljama poznatim po mučenjima, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.(hina/metro-portal)

04.11.2009. 20:43:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    04.11.2009. 22:39
    sa naglaskom 'u odsutnosti'...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh