« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
morski ulov

Iran i Sirija negiraju povezanost s brodom punim oružja

Izraelska je mornarica presrela u srijedu trgovački brod "Francop" pod zastavom Antigue koji je nosio oružje za Hezbolah

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Iran

,

Sirija

,

Hezbolah

,

oružje iran

Iranski i sirijski ministar vanjskih poslova u srijedu su zanijekali da je brod koji je presrela izraelska mornarica prevozio iransko oružje namijenjeno libanonskom šijitskom pokretu Hezbolahu, objavila je iranska televizija Press TV na svojoj internetskoj stranici.

Drugi čovjek izraelskih pomorskih snaga kontraadmiral Rani Ben-Jehuda izjavio je u srijedu da je izraelska mornarica na teretnom brodu zaplijenila "stotine tona oružja" iz Irana, namijenjena šijitskom pokretu Hezbolahu.

Mornarica je noću s utorka na srijedu presrela trgovački brod "Francop", koji je plovio pod zastavom Antigue, oko 180 km od izraelske obale. Brod je doveden u izraelsku luku Ashdod južno od Tel Aviva.

Iranski ministar Manušer Motaki odlučno je odbacio te tvrdnje na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, kako navodi Press TV, javna televizija na engleskom jeziku.

I Mualem je bio odlučan u demantiju, dodavši da "brod nije prevozio oružje iranske proizvodnje za Siriju i Libanon", već robu sirijske proizvodnje za iranske potrošače, dodaje ta televizija.

Iran i Sirija su glavni inozemni pomagači šjitskog pokreta Hezbolaha, ali obje zemlje ističu da potonjeg samo moralno podupiru.

U rezoluciji 1701 UN-ova Vijeća sigurnosti, kojom je 2006. završen rat Izraela i Hezbolaha, traži se razoružanje svih milicija u Libanonu i zabranjuje se prodaja oružja potonjima. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 22:55:43
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    05.11.2009. 08:15
    da podsjetim ljude da je 2006. izrael pokrenuo ratni pohod nakon što su oteta dva izraelska vojnika (ne civila, vojnika) i to je rezultiralo oko 1000 mrtvih civila na libanonskoj strani (na što UN nije reagirao), na kraju je izrael doživio sramotni poraz i morao se povući jer je šačica dobro uvježbanih boraca nanosila goleme gubitke izraelskoj vojsci na bojnom polju... naravno da je UN na kraju pod pritiskom zapadnih sila donio ovu sramotnu rezoluciju da se zabrani naoružavanje boraca za slobodu dok u isto vrijeme
    amerikanci pomažu izraelu milijardama dolara u vojnoj pomoći bez ikakvog problema :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh