« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ODLUKA MINISTRA

Ostojić zabranio skup neonacista u Zagrebu

Ranko Ostojić zabranio je održavanje dvaju skupova u organizaciji HČSP-a jer su protivni Zakonu o javnom okupljanju i na njima bi mogle biti osobe koje potiču na nasilje

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

MUP

,

Ranko Ostojić

,

HČSP

,

skup neonacista

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je danas da je donio odluku o zabrani održavanju dvaju skupova u organizaciji HČSP-a, kazavši kako je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije da su ciljevi okupljanja protivni Zakonu o javnom okupljanju jer su na njemu trebale sudjelovati i osobe koje potiču na nasilje, javlja Hina.

"Donio sam rješenje za oba okupljanja", kazao je ministar Ostojić novinarima nakon današnje sjednice Vlade na kojoj je tu njegovu odluku iznio i premijer Zoran Milanović.

Ostojić je novinarima rekao kako je sutrašnji, prvi skup, zabranjen iz formalnih razloga jer je najavljena Međunarodna nacionalistička konferencija, kako je rekao, prerasla u okupljanje na javnom mjestu, a što nije na vrijeme prijavljeno.

Za mimohod, najavljivan za subotu, Ostojić je rekao da je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije (PUZ) da su ciljevi tog javnog okupljanja protivni Zakonu o javnom okupljanju s obzirom, kako je rekao, da oni koji bi trebali doći potiču i na nasilje.

"Temeljem Zakona o javnom okupljanju donio sam to rješenje, svi elementi su ispunjeni i to je bio razlog rješenja, a sukladno zakonu, njihovo pravo je da se žale Upravnom sudu RH", rekao je Ostojić.

U Ostojićevom rješenju navodi se da je organizator u skupove uključio i sudionike i predstavnike profašističkih i nacionalističkih stranaka, organizacija i pokreta, kao i da postoje pozivi građanskih inicijativa koje pozivaju na prosvjed protiv skupa u organizaciji HČSP-a. Stoga, navodi ministar u obrazloženju odluke, „postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda uz sudjelovanje pripadnika navedenih profašističkih organizacija izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana te dovelo do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira".

Ostojić je novinarima, upitan hoće li ipak povećati broj policajaca u Zagrebu, rekao da ne vidi razloga. „Predviđeno je bilo 150 ljudi, a imamo povjerenje da će PUZ sve uredno odraditi, sukladno zakonu", dodao je.

Na pitanje očekuje li ipak, unatoč zabrani, dolazak pripadnika ekstremnih desnih stranaka, Ostojić je odgovorio kako se to uvijek može dogoditi „ali upravo zato postoji policija da to riješi".

12.04.2012. 17:27:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    markec
    03.07.2012. 15:19
    Kakve veze ova slika ima sa tekstom??
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh