« Život
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
MEDICINSKA ČUDA

Ostala bez lijeve strane mozga u nesreći i postala vrhunska slikarica

Djevojka je teško stradala u prometnoj nesreći i prognoze su joj bile vrlo loše, ali se na iznenađenje roditelja i liječnika nevjerojatno dobro oporavila

Taisija i njena majka
Taisija i njena majka (Central European News)
Više o

prometna nesreća

,

operacija

,

operacija mozga

,

medicinska čuda

Stravična prometna nesreća u Sankt Petersburgu koja se dogodila prije više od tri godine bila je gotovo kobna za tada 18-godišnju Taisiju Sidorovu. Nakon što je u vrlo teškom stanju dovedena u bolnicu i prošla nekoliko operacija u kojima su joj liječnici odstranili veći dio lijeve hemisfere mozga, inače zaslužne za logiku i analitičko razmišljanje, u taj dio glave morala joj je biti ugrađena zaštitna pločica kako bi se spriječile daljnje ozljede.

Zbog svega ovoga, liječničke prognoze bile su vrlo loše i doktori su upozorili njezinu obitelj kako će Taisija do kraja života biti invalid.

Unatoč svemu, Taisija se ipak pomalo počela oporavljati te joj je dopušteno da se vrati kući iz bolnice, dok je čekala još jednu rekonstruktivnu operaciju.

Dok je bila kod kuće, Taisija je počela crtati, u početku u sklopu terapije, ali ubrzo su njezini roditelji primijetili da čitavo svoje slobodno vrijeme provodi slikajući različite crteže i portrete, što im je bilo poprilično čudno budući da nikada prije nije pokazivala interes za slikanje.

Roditelji nisu mogli vjerovati da je njihova kćer u svega nekoliko mjeseci iz gotovo vegetativnog stanja došla u situaciju da provodi sate slikajući, i to poprilično dobre i kvalitetne slike.

„Ljudski je mozak nevjerojatna stvar i tek u ovakvim slučajevima možete potpuno shvatiti koliko malo mi o njemu zapravo znamo. U Taisijinom slučaju očigledno je došlo do toga da joj se zdravi dio mozga naglo razvio kako bi kompenzirao dio koji je morao biti odstranjen, čime su do izražaja došli talenti koje prije nije imala" rekao je njezin liječnik.

Iako se kod Taisije radilo o teškom oštećenju zbog toga što su joj komadi lubanje smrskali lijevu hemisferu, kao posljedica strašne nesreće, odstranjivanje dijela mozga nije tako rijetka operacija. Liječnici se na nju povremeno odlučuju kod pacijenata sa teškim psihiofizičkim bolestima, poput epilepsije, kako bi odstranili bolesni dio mozga i omogućili tim ljudima normalan život.

Pokazalo se kako takve operacije mogu dovesti do potpunog oporavka do tada teško bolesnih ljudi, posebice ako se naprave u mlađim godinama. Jedan je muškarac postao prvak u kuglanju nakon što mu je odstranjen dio mozga, a drugi je u samo nekoliko godina došao do titule državnog prvaka u šahu.

Taisija, koja je ostala bez svoje lijeve hemisfere, oporavila se iznimno dobro te kao posljedice još uvijek osjeća jedino slabije pokretnu desnu ruku i povremeno zamućenje vida.

„Naše je putovanje u otkrivanje svih tajni koje se kriju u našem mozgu tek na početku", zaključuje njezin liječnik.

24.07.2011. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh