« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PRIBISLAVLJE

Osnovnoškolci bojkotiraju nastavu zbog nasilja

Roditelji osnovnoškolaca zahtijevaju da se problematična romska djeca izuzmu iz pohađanja nastave.

(Željko Hajdinjak, CROPIX)
Više o

Pribislavec

,

bojkot nastave

,

nasilje u školi

,

romski učenici

,

Josip Šipek

,

Frano Mandić

,

Gordana Barila

Oko 160 učenika Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu, u Međimurskoj županiji, zajedno s roditeljima jutrošnjim su prosvjedom nedaleko od škole počeli bojkotirati nastavu zbog, kako kažu, sustavnoga i višegodišnjega fizičkog i psihičkog maltretiranja djece od nekolicine učenika pripadnika romske manjine.

Nakon neuspjelog sastanka s ravnateljem škole prošlog petka roditelji su se danas odlučili na bojkot dok se ne ispune njihovi zahtjevi kojima traže smjenu ravnatelja i predsjednice Vijeća roditelja.

Roditelji traže i da se romska djeca, nasilnici, "izuzmu od daljnjeg pohađanja nastave" i da u školi u svakoj smjeni budu prisutna dva zaštitara, rekla je predstavnica roditelja Gordana Barila te dodala da su roditelji voljni prekinuti bojkot nastave kad se imenuje novi ravnatelj koji će s njima održati sastanak i dati im pisano izvješće o onome što se poduzelo.

Dodala je kako roditelji traže smjenu ravnatelja Osnovne škole u Pribislavcu jer se, po njihovu mišljenju, ne može nositi s problemom nasilja u školi.

Pred okupljene roditelje izišli su ravnatelj Josip Šipek, ravnateljica Uprave za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje Jasenka Đenović te prosvjetni inspektor Frano Mandić, koji su ih pozvali na sastanak u dvoranu vatrogasnog doma, no roditelji nisu željeli na taj sastanak bez djece.

Prosvjetni inspektor Mandić rekao je kako dosad nije prijavljen nijedan slučaj nasilništva u toj školi, a ravnatelj Josip Šipek je rekao kako je bilo pojedinih slučajeva.

"Vršnjačko nasilje općenito je u Hrvatskoj u porastu kao i u našoj školi. Sve slučajeve zlostavljanja prijavljivali smo Centru za socijalnu skrb i policiji. Mi u školi djelujemo preventivno, a ne represivno. Postavljen je i videonadzor škole. Ne stoji da škola ništa ne poduzima", rekao je ravnatelj Šipek.

Dodao je kako u Osnovnoj školi u Pribislavcu ima 350 učenika, no nema točne podatke o tome koliko ih bojkotira nastavu. (hina/metro-portal)

26.05.2009. 12:36:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh