« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SABOR

Osnovan jamstveni fond za gospodarski oporavak i razvoj

Jamstveni fond iznosi dvije milijarde kuna, a jamstva bi provodio HBOR na aukcijama koje bi se održavale jednom do dva puta na mjesec

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

HBOR

,

jamstveni fond za gospodarski oporavak

Hrvatski sabor osnovao je danas jamstveni fond za gospodarski oporavak i razvoj, iz kojega će država s dvije milijarde kuna jamčiti za kredite namijenjene tvrtkama koje su se zbog krize našle u poteškoćama.

Krediti će se, prema donesenom zakonu, davati na rok od najmanje tri, a najviše deset godina, a dio novca moći će se koristiti za podmirenje poreznog duga te reprogram kredita ugovorenih nakon 1. srpnja 2008.

U vladi predviđaju da će povećanje kreditnih plasmana po predloženom modelu pridonijeti rastu proizvodnje, zaposlenosti i konkurentnosti hrvatskih poduzetnika.

Jamstveni fond iznosi dvije milijarde kuna, a jamstva bi provodio HBOR na aukcijama koje bi se održavale jednom do dva puta na mjesec.

Premijerka Jadranka Kosor nedavno je najavila da se prve aukcije za kredite, u čijem će sufinanciranju sudjelovati država, kao i za jamstva putem jamstvenog fonda, mogu očekivati 16. veljače.

Osnovno mjerilo za dodjelu jamstvenih kvota bit će razina rizika koju je banka spremna preuzeti na sebe, a državno bi jamstvo za pojedinačan zajam moglo biti najviše 50 posto njegove glavnice.

Sabor je izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se do 1. srpnja odgađa osnutak agencije za poljoprivredno zemljište.

Poljoprivrednim će se zemljištem tako do srpnja moći trgovati u skladu s općim uvjetima za prodaju nekretnina.

Izmijenjen je i Zakon o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojim je definirano da stambeni štediša može biti svaka fizička osoba koja ima prebivalište u Hrvatskoj, a ne samo državljani RH, kao što je bilo do sada.

Dopušta se i da stambene štedionice, osim stambenih štediša, mogu kreditirati i izvođače u projektima stanogradnje za zadovoljavanje stambenih potreba stambenih štediša, ukupno do iznosa jamstvenog kapitala stambene štedionice. Uz to, stambene štedionice moći će obavljati i poslove zastupanja u osiguranju na način kako je to dopušteno i bankama.

Zastupnici su izmijenili Zakon o posebnom porezu na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, kojim se smanjuju trošarine na mala plovila.

Sabor je potvrdio nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima i onaj sa Srbijom o plovidbi na unutarnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju, kojim se izjednačavaju uvjeti za hrvatske i srpske brodove u lukama, po principu uzajamnosti i jednakopravnosti.

Na vladin prijedlog, Sabor je odlučio o prestanku valjanosti Zakona o privatizaciji HEP-a iz 2002., budući da do danas privatizacijski postupak nije pokrenut, a u međuvremenu su se u europskim energetskim propisima dogodile bitne promjene.U drugo čitanje zastupnici su uputili predložene izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika, Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o postupku primopredaje vlasti, po kojima državni dužnosnici više ne bi mogli biti članovi uprava ili nadzornih odbora javnih poduzeća.

Zastupničku prisegu položio je HDZ-ovac Milivoj Škvorc, koji će u saborskoj klupi zamijeniti stranačkog kolegu Vladimira Ivkovića.

Sabor je, na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, odlučio o prestanku mirovanja zastupničkog mandata Branka Bačića, glavnog tajnika HDZ-a i dosadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Bačić tako dolazi u HDZ-ove zastupničke klupe, iz kojih izlazi Borislav Matković, HDZ-ovac koji je do sada mijenjao Bačića.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 15:16:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh