« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IAM

Osmero ubijenih u Afganistanu bili su civili humanitarci

Talibani koji ratuju protiv vlade u Kabulu i stranih vojnika, preuzeli su odgovornost za napad tvrdeći da su humanitarci bili u "kršćanskoj misiji"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

talibani

,

civili

,

nova dijeta

Osmero stranaca, čija su tijela pronađena u zabačenom dijelu Afganistana, radili su za humanitarnu udrugu i šestero njih bili su američki državljani, jedna je bila Britanka, a druga Njemica, rekao je u subotu direktor nevladine udruge IAM.

Time je ispravljen podatak da je riječ o njemačkim državljanima, koji je ranije objavila afganistanska policija kada je u zabačenom planinskom dijelu Nuristana, na sjeveroistoku zemlje gdje su aktivni talibani, pronašla mecima izrešetana tijela skupine liječnika, ubijenih prije dva tjedna. "Petero muškaraca, svi Amerikanci i tri žene, Amerikanka, Njemica i Britanka, ubijeni su", rekao je Dirk Frans, direktor IAM-a (International Assistance Mission, kršćanske Međunarodne misije za pomoć).

U njihovoj pratnji bila su četvorica Afganistanaca, od kojih su dvojica ubijena, a dvojica su preživjela napad. Oni su objasnili da se ekipa oftamologa vraćala iz susjedne pokrajine. IAM je misija koja u Afganinstanu djeluje od davne 1966., a specijalizirana je za oftamologiju i svake godine liječi nekih 250.000 Afganistanaca. Direktor Frans je rekao kako nikada nisu primali prijetnje.

Talibani koji ratuju protiv vlade u Kabulu i stranih vojnika, preuzeli su odgovornost za napad tvrdeći da su humanitarci bili u "kršćanskoj misiji" te su dijelili Biblije pisane jezikom dari. IAM jest kršćanska udruga, no liječnici nisu dijelili Biblije, ustvrdio je Frans. "Mi smo radili u doba cara, komunista i talibana. Poznat im je naš rad", rekao je i dodao da udruga na kani prekinut humanitarni rad u toj zemlji. (hina/metro-portal)

07.08.2010. 15:29:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh