« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HAITI

Oslobođeni misionari optuženi za otmicu 33 djece

Deset Amerikanaca isprve su odbacili optužbe, ali kasnije se ispostavilo da su roditelji djece kojima su 'pomagali', još uvijek živi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

otmica djeteta

,

Haiti

Haićanski sudac izjavio je u četvrtak kako je presudio da se oslobodi desetero američkih misionara optuženih za otmicu 33 djece i njihovo odvođenje iz potresom pogođene zemlje.

"Upravo sam potpisao zahtjev za puštanje desetero Amerikanaca, koji su podnijeli njihovi odvjetnici i poslao ga uredu tužitelja", rekao je sudac Bernard Sainvil.

Po haićanskom zakonu, tužitelj službeno može dati prigovor na sudčevu odluku, ali ju ne može ukinuti.

Sainvil je nešto ranije rekao za agenciju Reuters da službeno može izdati nalog za oslobađanje, ali tek pošto tužitelj dade svoje mišljenje.

"Oni mogu odmah poći u zračnu luku ako žele i napustiti zemlju, ali moraju zajamčiti da će se pojaviti budemo li im morali postaviti još neka pitanja", rekao je.

Misionari, većina kojih su bili članovi Baptističke crkve sa sjedištem u Idahou, u zatvoru su otkako su 29. siječnja uhvaćeni na granici Haitija i Dominikanske Republike.

Uhićeni su dok su pokušavali 33 djece prevesti preko granice u Dominikansku Republiku, 17 dana nakon strašnog potresa snage 7 stupnjeva u kojemu je poginulo više od 200.000 ljudi u toj siromašnoj karipskoj zemlji.

Petorica muškaraca i pet žena odbacili su optužbu da su postupali iz zle namjere i rekli su da su samo htjeli pomoći siročadi koja je u potresu ostala bez roditelja. No tijekom sudskog postupka pokazalo se da su roditelji većine djece još živi. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 22:49:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh