« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
FIZIKA ILI POLITIKA?

Iran tvrdi da obogaćivanje urana teče dobro, SAD ne vjeruje

Imamo mogućnosti obogaćivati uran i do 100 posto, ali nećemo to činiti, poručili su Iranci na što se odmah oglasio i SAD

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

iranski nuklearni program

,

Ali Akbar Salehi

,

obogaćivanje urana

Proizvodnja 20-postotnog nuklearnog goriva koju je Iran nedavno počeo teče "veoma dobro", rekao je u četvrtak direktor Organizacije Islamske Republike za atomsku energiju, u razgovoru za agenciju Reuters.

Ali Akbar Salehi rekao je usto da je Iran kadar obogaćivati uran do razine od 100 posto - iznad razine koja je, po mišljenju stručnjaka, potrebna za proizvodnju bombe - ali da to ne kani učiniti.

"Nema granice za obogaćivanje. Možemo obogaćivati do 100 posto... Mi imamo te mogućnosti i sposobnosti. No nikad nismo i nećemo to učiniti, osim ako ne budemo morali", rekao je Salehi.

Salehi je kazao da će se iranska proizvodnja 20-postotnog nuklearnog goriva koja je, po njegovim rječima, počela u utorak, ograničiti na potrebe medicinskog reaktora u Teheranu, oko 1,5 kg na mjesec.

Usto je rekao da će Iran idućih mjeseci imati "dobre vijesti" o poboljšanim centrifugama za obogaćivanje, dodajući da će gradnja novih centrala za obogaćivanje početi u ožujku.

"Nadamo se da ćemo u iranskoj godini koja dolazi (koja počinje u ožujku) početi gradnju jedne od dviju centrala".

Iran ima jednu tvornicu za obogaćivanje uranija u pogonu.

Amerikanci ne vjeruju iranskim tvrdnjama

Bijela kuća je u četvrtak objavila da SAD ne vjeruje u tvrdnje Irana o navodnom uspješnom obogaćivanju urana do razine od 20 posto.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak da je Iran proizveo svoju prvi količinu visokoobogaćenog urana, povećavajući zabrinutost da se režim u Teheranu približava mogućnosti proizvodnje materijala za nuklearno oružje.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs odbacio je tvrdnje Irana, rekavši da su čelnici te zemlje već dali niz izjava "zasnovanih na politici, a ne fizici".

Tvrdnja o novom napretku iranskog nuklearnog programa uslijedila je dan nakon što je američko ministarstvo financija nametnulo nove sankcije Iranu, zamrzavajući imovinu u SAD-u u nadležnosti jednog generala iranske Revolucionarne garde i četiriju podružnica iranskog građevinskog poduzeća, kroz koje Garda osigurava prihode.

Stručnjaci navode da s razine od 20 posto, Iran može brzo doći do urana obogaćenog do razine potrebne za nuklearno oružje - koja je 85 do 90 posto.

U procesu obogaćivanja povećava se razina izotopa U-235, ključnog za lančanu nuklearnu reakciju, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0,7 posto.

Ahmadinedžad nije rekao koja je količina visokoobogaćenog urana proizvedena, no David Albright, predsjednik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona, izjavio je da se može raditi o "sićušnoj količini", koja je proizvedena samo nekoliko dana nakon početka procesa. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 22:37:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh