« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
IPAK OTMICA

Oslobođen Arctic Sea

Bez ispaljenog metka uhićena su osmorica otmičara iz Estonije, Latvije i Rusije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

otmica broda

,

Arctic Sea

,

oslobađanje broda

Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov u utorak je potvrdio kako je ruska mornarica oslobodila oteti trgovački brod Arctic Sea u Atlantiku bez ijednog ispaljenog metka, a osmorica otmičara, državljani Estonije, Latvije i Rusije, uhićeni su. Kremlj je prije nekoliko dana zapovijedio da rusko ratno brodovlje krene u potragu za 98 metara dugim teretnim brodom čiji je misteriozni nestanak zbunio pomorske vlasti diljem Europe i sjeverne Afrike.

"Otmičari su se ukrcali na Arctic Sea, zaprijetili su posadi oružjem i naredili da se slušaju njihove zapovijedi. Arctic Sea je nakon toga plovio rutom prema Africi i isključio je sve komunikacijske i navigacijske uređaje jer su tako zapovijedili otmičari", rekao je Serdjukov podnoseći izvješće ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Osmorica uhićenih otmičara su građani Estonije, Latvije i Rusije. U operaciji oslobađanja broda nitko od 15 članova posade nije ozlijeđen, rekao je ministar. Serdjukov je u ponedjeljak objavio da je Rusija je pronašla nestali trgovački brod u blizini Kapverdskih otoka te da je posada broda živa i prebačena je na ruski ratni brod Ladni.

Arctic Sea je teretni brod nosivosti 4.000 tona koji plovi pod malteškom zastavom. Prevozio je drvo vrijedno 1,8 milijuna dolara iz Finske u Alžir, a zadnji put je bio viđen prije dva tjedna pri izlasku iz La Manchea.

Izvor: Hina

18.08.2009. 11:06:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh