« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
ODLIČNO

Oslobodite se straha od letenja

Tečaj je koncipiran na način da polaznici kroz predavanja psihologa prvo nauče različite metode opuštanja

Uspješnost je čak 96 posto
Uspješnost je čak 96 posto (Arhiva)
Više o

strah od letenja

,

oslobađanje od straha

Posljednjih četiri godine u Zagrebu se održavaju tečajevi oslobađanja straha od letenja. Jedinstveni je to projekt u cijeloj našoj regiji, koji se provodi u suradnji sa Zračnom lukom Zagreb. Do sada je tečaj pohađalo stotinjak polaznika, a uspješnost mu je čak 96 posto. Sljedeći tečaj u Zagrebu će se održati 2. lipnja, a obuhvaća cjelodnevno predavanje i na kraju let pravim jet zrakoplovom.

- Tečaj je koncipiran na način da polaznici kroz predavanja psihologa prvo nauče različite metode opuštanja. Naime, strah je kod svakoga različit i zapravo vrlo subjektivan osjećaj. Najčešće se strah od letenja javlja zbog straha od gubitka ili separacije, a ono što je zanimljivo jest da se taj strah javlja kasnije u životu, čak i u 30. godinama, i to nakon što je osoba bezbrižno letjela bezbroj puta. ''Okidač'' za takav strah može biti rođenje djece, a kod nekih i traumatično iskustvo tijekom leta, poput turbulencija i slično - pojašnjava Matej Emer, organizator tečaja.

Kao jedan od čestih razloga straha javlja se i strah od padanja ili visina, ali i gubitka kontrole koji mnogi osjećaju u zrakoplovu. Ono što ljudi također osjećaju kao brigu dok se voze zrakoplovom je gubitak kontrole u socijalnim situacijama. Primjerice, mogu biti zabrinuti da će povratiti ili pasti u nesvijest i doživjeti neugodu pred drugim ljudima. Na kraju, velika proporcija straha od letenja je povezana sa agorafobijom, gdje postoji kombinacija straha zarobljenosti u zatvorenom prostoru i separacija.

- Upravo zato su tu mnoge tehnike koje ćemo učiti kako bi prevladali ovu vrstu anksioznosti jer klaustrofobija je naučeni odgovor što je dobra vijest jer znamo da ih se možemo odučiti više prilagođenijim reakcijama. Povratne informacije dosadašnjih polaznika tečaja kažu kako su te tehnike koristili i u nekim drugim stresnim situacijama i bile su vrlo učinkovite - ističe Emer.

Tečaj se, uz predavanje psihologinje, sastoji i od predavanje pilota s dugogodišnjim iskustvom. Njegov je zadatak svakom od polaznika približiti i objasniti sve moguće scenarije i zvukove koje mogu doživjeti ili čuti u zrakoplovu. Primjerice, mnogi polaznici odahnu već kad čuju da zrakoplov ne može poletjeti dok pilot ne provjeri apsolutno svaki uređaj ili kad čuju da zrakoplov može letjeti samo s jednim motorom ili sletjeti na vodenu površinu bez ijednog. Nakon predavanja koje traje do popodnevnih sati, a koja drže stručnjaci koji su prošli specijalnu obuku u Londonu, slijedi i primjena naučenog na letu jet zrakoplovom. Polaznici i tada imaju stručnu pomoć jer im kabinsko osoblje tijekom leta objašnjava doslovno svaki šum.

- Let uglavnom završava uz vrlo glasni smijeh i oduševljenje. Najčešće komentari su kako je letenje zapravo čisti užitak kada nema straha. I nama je iznimno drago da je to tako jer pokazuje kako se strah od letenja može pobijediti. A to je upravo ono što i je najvažnije i zbog čega mi to i radimo ovih godina - zaključio je Emer.

Tečaj oslobađanja straha od letenja je specijalizirani tečaj takve vrste u trajanju od jednog dana. Namijenjen je ljudima svih dobnih skupina koji osjećaju bilo kakvu vrstu straha od letenja zrakoplovom. Temelji se na cjelodnevnom programu koji se sastoji od jutarnjih, predavanja, ručka, uvodnih predavanja za let te konačnog stručnog leta zrakoplovom u prisutnosti cijelog našeg stručnog tima i komentatora leta. Više informacija saznajte na www.strahodletenja.com .

26.05.2014. 17:27:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh