« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ELEKTRIČNI ZAGRLJAJ

Osim poruka, šaljite i prave emocije putem interneta

Izgleda kako se virtualna realnost sve više bliži pravoj, i samo je pitanje vremena kada će teško biti prepoznati razliku

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

online komunikacija

,

virtualna realnost

,

električni zagrljaj

Naime, razvijaju se električni senzori koji će omogućiti ljudima da uživaju u zagrljaju putem interneta, a stručnjaci smatraju kako će ovakva vrsta zagrljaja jednog dana postati uobičajena. Adrian Cheok, profesor na Tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru, razvio je sličan sustav 2005., koji je omogućavao roditeljima i djeci da razmjene zagrljaje dok su miljama daleko.

Naime, plišani medvjedić je sadržavao senzore koji bi detektirali zagrljaj roditelja, a osjet bi se zatim prenio do djeteta putem specijalne jakne opskrbljene grijanim bakrenim žicama. Njegov izum nije postigao globalni uspjeh, no prošle su godine japanski znanstvenici razvili sličan proizvod - odijelo pod imenom "iFeel_IM".

Kada bi ga se povezalo s kompjuterom, odijelo bi koristilo senzore i motore sa svrhom oponašanja zagrljaja, zajedno s drugim osjetima, poput nekoliko tipova kucanja srca i osjećaja leptirića u trbuhu. Specijalni softver dešifrirao bi poruke, te reagirao prikladnim fizičkim osjetom.

Njegov izumitelj, Dzmitry Tsetserukou sa Sveučilišta Tokyo, odlučio je ne ugrađivati seksualno uzbuđenje u sustav, jer smatra kako bi moglo kompromitirati njegov cilj poboljšanja isključivo emocionalne povezanosti putem interneta. No predviđa kako bi sustav, koji ima 90-postotnu točnost detektiranja užitka, straha, bijesa i tuge, mogao postati uobičajeni dodatak online komunikacije. "Cilj mi je stvoriti duboko online iskustvo, a ne samo vibraciju na vašoj odjeći koji potiče dolazak sms poruke."

03.02.2011. 11:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    03.02.2011. 11:31
    Najbolje da se zatvorimo u 4 zida i svi nabavimo malog robota...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh