« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
ZAPAMTITE!

Osam stvari koje trebate znati o migreni

Premda se bol kod migrene pogoršava s fizičkom aktivnošću i praćena je drugim simptomima, postoje metode prevencije

Gnjave vas migrene?
Gnjave vas migrene? (Arhiva)
Više o

migrena

,

metode prevencije

Migrene vas ubijaju? Nije ni čudo, u ovo ludo doba, no premda se bol kod migrene pogoršava s fizičkom aktivnošću i praćena je drugim simptomima poput mučnine, osjetljivosti na svjetlo i slično, a liječi se antiemeticima i analgeticima, ono što je najvažnije - postoje metode prevencije!

Preventivno liječenje prvenstveno uključuje promjenu načina života (npr. navike spavanja ili prehrane), a CNN donosi osam koraka koje možete sami poduzeti za prevenciju od migrene.

Brinite o sebi - budući da je jedan od najvećih okidača migrene stres, promjena životnog stila i smanjenje stresa smatra se vrlo važnim elementom u borbi protiv bolova. Otkrijte što kod vas smanjuje stres - lagana vježba, meditacija, vježbe disanja, slušanje glazbe...

>> Kako na prirodan način pobijediti migrenu >>

Jedite - preskakanje obroka čest je okidač migrena kod nekih ljudi. Jedenje grickalica s nogu tu neće pomoći, pobrinite se da imate redovne, zdrave obroke koji vam daju energiju.

Menstrualni ciklus - migrena puno više pogađa žene nego muškarce pa stručnjaci smatraju da i menstrualni ciklus možda ima ulogu. Ako uočite da se i kod vas migrena javlja vezano uz te dane u mjesecu, savjetujte se s liječnikom o eventualnoj hormonalnoj terapiji.

Obitelj može pomoći - kad se već dogodi napadaj migrene, čovjek teško radi bilo što pa je pomoć obitelji tu zbilja nužna. Možete ih unaprijed upozoriti što vam treba ili kako da se ponašaju.

>> Voće koje izaziva migrene >>

Preventivni lijekovi - ako patite od migrena najmanje 15 dana u mjesecu, zamolite obiteljskog liječnika za savjet za preventivni lijek protiv kronične migrene.

Pronađite mirno mjesto - ako je glavobolja već počela, popili ste lijek i nadate se najboljem. Međutim, budući da svjetlo i zvukovi ne pomažu kod migrene, bilo bi dobro pronaći mirno mjesto, mračno i tiho, gdje možete odmoriti.

Spavanje je bitno - manjak sna ili isprekidano spavanje može biti jedan od okidača migrene. Pokušajte naći način da se kvalitetno naspavate svaki dan. Također, izbjegavajte posao i ekrane u kasne sate.

>> Pušenje, alkohol i kava uzrokuju migrene >>

Upoznajte vlastite okidače - kako biste mogli spriječiti okidače koji u vašem slučaju potiču migrenu, morate ih prvo spoznati. Ako ih ne možete sami nabrojati, počnite voditi dnevnik i bilježite što više detalja vezanih uz glavobolje. Možda su to jaki mirisi, možda ste žedni, možda vam smeta alkohol ili stres... Prepoznajte što uzrokuje probleme i spriječite ih.

26.05.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.05.2021. 10:15
    najbolji lijek je aspirin za migrene
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh