« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
MUZEJ NEVINOSTI

Orhan Pamuk u novoj knjizi progovara o seksualnosti i djevičanstvu

Pisac kojeg su proganjali zbog prikazivanja konzervativnosti i nasilja u Islamu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

orhan pamuk

,

'Muzej nevinosti'

Turski Nobelovac Orhan Pamuk objavio je ovoga vikenda u svojoj domovini novu knjigu, "Muzej nevinosti", ljubavnu priču između bogataša i siromašne djevojke u Istanbulu.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, čija su djela prevedena u 40 zemalja, izjavio je za list Sabah u nedjelju kako je "Muzej nevinosti" njegova najnježnija novela, te da pokazuje najviše strpljenja i poštovanja prema ljudima. Govori o strasti dvoje ljudi koja je trajala 30 godina, uključujući i doticanje osjetljivih pitanja u Turskoj kao što su seksualnost i djevičanstvo. Prema izdavaču, u prva dva dana prodano je 100.000 primjeraka knjige.

Pamuk (55), autor djela "Zovem se Crvena", "Snijeg", i "Istanbul", najcjenjeniji turski književnik na Zapadu, kontroverzna je figura u svojoj domovini. Bio je tužen zbog izjava o turskom genocidu nad Armencima, ali je slučaj odbačen zbog tehničkih pitanja. Nalazio se i pod policijskom zaštitom zbog straha da bi mu se turski ekstremni nacionalisti mogli pokušati osvetiti zbog tih izjava. (HINA)

01.09.2008. 09:27:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh