Organsko vino ipak je - najbolje!
Znanstvenici pretpostavljaju da izbacivanje pesticida omogućava mikrobima u tlu da se razvijaju, što poboljšava okus grožđa i daje istinitiji prikaz prirodnog okoliša
Organsko vino tema je rasprava već desetljećima: neki tvrde da prirodan proces šteti okusu, dok drugi da u grožđu ima toliko prirodnih pesticida da to ne može niti pisati na naljepnici.
Sad su u pomoć priskočili znanstvenici s University of California koji su proučili stručne recenzije, koje su objavljene u tri najbolja svjetska časopisa o vinima. Kako bi usporedili kvalitetu, pogledali su rezultate 74,148 vina iz Kalifornije, od 1998. do 2004., iz 3.482 vinograda.
Otkrili su da su vina koja imaju oznaku eko u SAD-u, dobila u prosjeku 4.1. bod više od neorganskih. Makismalan broj bodova bio je 100. Pretpostavljaju da se zbog usvajanja organske prakse i izbacivanja pesticida, omogućava mikrobima u tlu da se razvijaju, što poboljšava okus grožđa i daje istinitiji prikaz prirodnog okoliša.
Uzgoj grožđa bez umjetnih gnojiva i smanjuje prinos, što može poboljšati kvalitetu jer manja količina voća treba dozrijeti, pa je sok koncentriraniji i ukusniji.
Obuhvatili su više od 30 sorti grožđa, uključujući Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot... Rezultati objavljeni uJournal of Wine Economics su zanimljivi jer proturječe uvriježenom mišljenju kako su organska vina lošije kvalitete.
Novi komentar