« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŽALE SE

Orco optužuje hrvatsku vladu za taktiku sile

Orco grupa izdala je priopćenje u kojem tvrde da ništa nisu krivi i da su žrtve totalitarnog pristupa pravosuđu -

Više o

Sunčani Hvar

,

ORCO-grupa

,

Jean-Francois Ott

Orco grupa zgrožena je što njihovog direktora hrvatska država tretira kao kriminalca. Izdala je priopćenje zbog današnjeg obavijesnog razgovora izvršnog direktora Orco Property Groupa Jeana-Francoisa Otta u zagrebačkoj policiji u kojem optužuje hrvatsku Vladu za "očiglednu taktiku sile" usmjerenu protiv Otta i Orca.

"Javljamo Vam se u vezi s današnjim događajima u Zagrebu koji se tiču francuskog državljanina Jeana-Francoisa Otta, izvršnog direktora Orco Property Groupa ("Orco"), te u vezi s očiglednom taktikom sile hrvatske Vlade, koja je usmjerena protiv Otta i Orca", kažu u Orco grupi.

"Izvršni direktor Ott i Orco neće dopustiti da ih se silom natjera da se odreknu svojih zakonitih poslovnih interesa u Hrvatskoj i odbijamo biti žrtvom ovakvog totalitarnog pristupa pravosuđu", navodi se u priopćenju, koje su potpisali članovi Upravnog odbora Orco Property Groupa Ales Vobruba i Nicolas Tommasin.

Orco je tvrtka koja se bavi nekretninama čije su dionice izlistane na Pariškoj burzi i zajedno s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) jedan je od dva vodeća dioničara tvrtke Sunčani Hvar, koja je vlasnik lanca hotela i igra dominantnu ulogu u hvarskom turizmu, priopćeno je.

Dodaje se da ta tvrtka već dugo vodi spor s HFP-om zbog njegova neispunjavanja obveza iz sporazuma dioničara s Orcom.

Zbog tog se još uvijek neriješenog spora Sunčani Hvar našao u slijepoj ulici upravo u trenutku kada mora hitno restrukturirati dug i kapital jer će se u protivnom suočiti sa stečajem. S obzirom na HFP-ovo nastavljeno zamagljivanje slučaja, ORCO je na njega upozorio premijerku i nekoliko ministara u vladi, priopćeno je.

Ott je doputovao u nedjelju 2. siječnja 2011. avionom u Zagreb kako bi sudjelovao na jučerašnjoj godišnjoj skupštini dioničara Sunčanog Hvara, na kojoj, navodi se u priopćenju, ništa nije riješeno.

U Orcu tvrde da je nakon skupštine izvršnog direktora kontaktirala lokalna policija kako bi zakazala termin za razgovor s njime kao svjedokom u pokrenutoj istrazi i dogovorila da će se on vratiti u Zagreb 18. siječnja 2011.

Ott nije ni na koji način ni izravno ni neizravno upleten ni u kakve nezakonite aktivnosti a budući da nikada nije obavljao izvršne dužnosti ni u jednoj hrvatskoj tvrtki, mogućnost da bude osumnjičenik zapravo je u potpunosti isključena, ističu.

Jutros, tijekom ranije zakazanog sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu Ottu su ponovno neočekivano pristupili policajci, koji su ga čekali pred zgradom i pozvali ga u postaju kako bi odgovorio na neka pitanja. Dobrovoljno je prihvatio poziv i otpraćen je u postaju radi ispitivanja, stoji u priopćenju.

U Orcu ocjenjuju da je potpuno neprihvatljivo što se hrvatska policija prema francuskom državljaninu Ottu odnosi kao da je kriminalac.

"Izražavamo duboku zabrinutost i povrijeđenost zbog takvog odnosa i činjenice da je današnje zadržavanje u policijskoj postaji u Hrvatskoj izvršnog direktora Orca, tvrtke čije su dionice izlistane u kotaciji Pariške burze, izravna posljedica našeg tekućeg poslovnog i političkog spora", priopćeno je.

"Kao francuska tvrtka i u ime francuskog državljanina hitno tražimo da posvetite pozornost tom pitanju. Nepotrebna taktika i teatralnost hrvatske Vlade neutemeljeni su i mi ćemo zaštititi svoja prava koja nam jamče hrvatski, te međunarodni i zakoni Europske unije", stoji u priopćenju Orco grupe. 

04.01.2011. 19:34:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh