« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
STJEPAN MESIĆ

Netko iz Hrvatske pokušao je intervenirati u poslove s Patriom

Bivši hrvatski predsjednik potvrdio je da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao

Bivši predsjednik smatra kako je posao s Patriom bio dobar
Bivši predsjednik smatra kako je posao s Patriom bio dobar (Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

afera Patria

,

oklopna vozila

"Mi smo od Patrije dobili informaciju da je netko dolazio iz Hrvatske, krivo se predstavljao, i to nakon što je posao već zaključen. Iz Patrije su nam rekli da taj dolazak nisu uzeli za ozbiljno, a ide li sadašnja istraga u tom smjeru ja ne znam, a vjerujem da Patrija ima zapise tko je dolazio", kazao je Mesić u telefonskom razgovoru za Hinu, a upitan za komentar istrage koju USKOK provodi oko nabave 84 finskih oklopnih vozila 2007.

Mesić, koji je tada bio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, dodao je da je Povjerenstvu koje je odlučivalo o nabavci oklopnih vozila napravljena prezentacija te da je Patrijina ponuda po svim parametrima bila povoljnija. Ponuda Patrije bila je jeftinija za 40 milijuna eura od ponude austrijskog Steyra, a Patrija se, naglasio je, obvezala da će hrvatskoj strani, odnosno slavonskobrodskom Đuri Đakoviću omogućiti da se s proizvedenim oklopnim vozilima natječe i na drugim tržištima.

"To je bio dobar i potpuno transparentan posao i od posebne je važnosti to što se njime omogućio posao za tvrtku Đuro Đaković", kazao je Mesić i dodao kako upravo stoga nisu bile potrebne, kako je rekao, "bočne veze". "Osoba koja je došla u Patriju je bila neka bočna veza, ali ne iz sustava, i neuspješno se pokušala uključiti u posao nudeći svoje posredovanje," rekao je Mesić i dodao da tog muškarca nisu u Patriji htjeli ni saslušati.

Bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, iz vremena sklapanja ugovora s Patrijom, nitko iz policije ili USKOK-a nije kontaktirao u vezi istrage o navodnoj korupciji u poslovanju te finske tvrtke u Hrvatskoj. Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, koji ga je zastupao i u "aferi kamioni" u kojoj je Rončević zbog štete od 10 milijuna kuna nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora je rekao kako je "siguran da Rončevića nitko nije zvao na nikakav razgovor".

Iako je u vrijeme nabave Patrijinih oklopnih vozila Rončević bio na čelu Ministarstva obrane on po Vilajtovićevim riječima nije imao "zadnju riječ" u sklapanju posla s Partijom jer pregovore nije vodilo povjerenstvo MORH-a nego vlada.

04.01.2011. 18:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh