« Kultura
objavljeno prije 7 mjeseci i 16 dana
OSVRT

Opus Petera Weisza posvećen čovjeku

Kako sačuvati goli život, kako preživjeti i i sačuvati sjećanju na vlastite korijene, kako se oduprijeti nevolji i zlu?

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Suvremeni likovni umjetnik, akademski slikar s mnogo adresa, Peter Weisz, autor impresivnog opusa, izvedenog u različitim tehnikama i izlagan uspješno u brojnim svjetskim galerijama i danas nastavlja nadograđivati, obogaćivati svoje djelo novim slikama, koje nose u sebu čest motiv, posvetu čovjeku, posvetu ljudskoj osobi u tegobnim vremenima radikalnih i nepovratnih promjena, kada sam život ne znači puno, a tako se trebalo žestoko boriti i za golo preživljavanje i za mrvicu dostojanstva.

Na njegovim mnogim slikama susrećemo vidljivi, gotovo opipljivi osjećaj straha, uznemirenost, žalost i patnju, često beznađe, gubitak vjere, nade, nedostatak bilo kakvog očekivanja.

Weiszovi često motivi jesu i skršena struktura čovjeka s užarenim očima, koje jedine svjedoče o životu u izgladnjelom i povrijeđenom tijelu ili oči, oči koje lebde širom otvorene, poput jata nebeskih ptica ili boja koja teče od vrha platnu prema dnu, ostavljajući duboke tragove.

Jedan svijet nestaje, u rasulu je, drugi nastaje na tragovima prošloga, uzdižući svoje visine, nepovratno širenje kaosa, čovjek je izgubljen.

Kako sačuvati goli život, kako preživjeti i i sačuvati sjećanju na vlastite korijene, kako se oduprijeti nevolji i zlu?

Svijet užasa, straha i beskonačnog uništavanja, mučni dani za ljude, u bojama i motivima opominjujućih slika i ciklusa Petera Weisza.

Weisz seriozno prakticira i figurativno i nefigurativno slikarstvo karakteristične motivike i kompleksnu kolorističku gestu, podsjećajući nas na neke dane kada je teško bilo biti čovjek.

Piše: Miroslav Pelikan
30.09.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh