« Metro World News
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
metro world news

Optimizam je pobijedio

Pobjedu optimizma na španjolskim parlamentarnim izborima komentira urednik španjolskog izdanja Metroa

Socijalisti su optimizmom i reklamom privukli birače
Socijalisti su optimizmom i reklamom privukli birače (Reuters)
Više o

Španjolska

,

zapatero

Zapaterova kampanja temeljila se na ideji ponovljenoj već milijun puta: ‘Dame i gospodo, gospodarstvo nam je uspješno i zato smo vrlo optimistični.’

Međutim, kampanja Mariana Rajoya bila je upravo suprotna: ‘Gospodarstvo nam nije uspješno i zato smo vrlo pesimistični’. Iz toga proizlazi da je ključno bilo pokušati uvjeriti 35 milijuna glasača da je čaša napola puna ili napola prazna. Španjolci su vjerovali da je čaša napola puna i dali svoje povjerenje socijalistima. Pih, to je bila predvidljiva pobjeda, neki bi mogli reći. Ankete su davale socijalistima četiri posto prednosti, 42 posto glasova za PSOE (Socijalistička stranka) naspram 42 posto za PP (konzervativna Narodna stranka).

Ali ljudi, ne brzajte! Kampanja socijalista bila je solidna na svim nivoima. Bila je puna optimizma, smirenosti i simpatije. Ali, više od svega, bili su odlučni da nas navedu da izađemo na izbore. Na televizijskom spotu starčić je oblačio odijelo kako bi glasao ‘kao i prvi put’. Drugi je pokazivao par koji je izjavio da će glasati čak i po snijegu jer ‘za one koji glasaju za sreću sunce uvijek sja’. A kruna svega bio je spot s mladićem, simpatizerom PSOE, koji poveze svoju majku da bi glasala... za konzervativce!

Kakvo ludilo za glasanjem! Svi stranci koji su vidjeli socijalističku kampanju i njihov slogan ‘Glasajte svom snagom’ pitali su se zašto smo toliko opsjednuti glasanjem? Zar Španjolci ne znaju kako se glasa? Stvar je u tome da je ta manija imala matematičko objašnjenje: ako bi socijalisti uspjeli pokrenuti više od 76 posto glasača, imali bi vrlo dobre izglede za pobjedu. Ako bi postotak bio manji, mogli bi izgubiti. Zašto? PSOE nema iznimno lojalne birače.

Na izborima 2000. godine glasalo je 68 posto građana i socijalisti su pridobili samo osam milijuna glasača. Četiri godine kasnije, kad je na izbore izašlo 76 posto populacije, imali su jedanaest milijuna. Koji porast! Konzervativci su opak neprijatelj jer imaju vjernu bazu  od deset milijuna glasača Zapatero je stoga bio prisiljen navesti ljude da glasaju. Na taj način pobjeda bi bila laka. Konačno, socijalisti su u tome i uspjeli upravo sa svojim optimizmom i ekscentričnim TV reklamama. 

Piše: Carlos Salas, glavni urednik - Metro Španjolska
11.03.2008. 01:48:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh