« Svijet
objavljeno prije 14 godina
EUROPSKA KOMISIJA

Opskrba ruskim plinom prema EU redovna

Nijedna članica Unije u ovom trenutku nema problema s opskrbom plina nakon što je Bjelorusija najavila da će prekinuti tranzit ruskog plina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Europska unija

,

plin

,

Rusija

,

Europska komisija

,

Bjelorusija

"U stalnom smo kontaktu s vlastima triju zemalja (Poljske, Litve i Njemačke) koje bi mogle biti pogođene prekidom isporuke plina. Poljska i Litva su rekle da nema prekida isporuke i da dobivaju uobičajenu količinu plina. To također vrijedi i za Njemačku, za koju plin dolazi preko Poljske", izjavila je Marlene Holzner, glasnogovornica povjerenika Europske komisije za energiju Guenthera Oettingera.

Ruska državna tvrtka Gazprom objavila je u srijedu da je smanjila isporuku plina za Bjelorusiju zbog neplaćenog računa za potrošeni plin u iznosu od 200 milijuna dolara. S druge, strane Minsk od Rusije traži isti iznos kao naknadu za tranzit preko svoga teritorija. Bjelorusija je također najavila da bi dio plina prema članicama EU-a mogla zadržati za sebe kako bi nadoknadila smanjenu isporuku iz Rusije.

Glasnogovornica Marlene Holzner rekla je da je povjerenik Oettinger u utorak telefonski razgovarao s ruskim ministrom za energiju Sergejom Šmatkom i bjeloruskim potpredsjednikom vlade Vladimirom Semaškom."Potpredsjednik bjeloruske vlade Semaško nije ni potvrdio ni zanijekao da će Bjelorusija za sebe zadržavati dio plina namijenjen članicama EU-a", rekla je Holzner-

Komisija smatra da EU ne "smije biti talac" bilateralnog problema između Rusije i Bjelorusije."Tražimo od obiju strana da surađuju u dobroj vjeri kako bi razriješili problem. Komisija očekuje da dotok plina iz Rusije prema Europskoj uniji neće biti poremećen te da se poštuju ugovorene obveze", rekla je Holzner.

Prije više od dvije godine zbog prijepora između Rusije i Ukrajine, preko koje ide većina ruskog plina, dobar dio Europe ostao je bez plina usred zime. Eventualni prekid isporuke plina preko Bjelorusije samo bi neznatno pogodio isporuku plina Europskoj uniji, budući da samo 6,22 posto ruskog plina ide preko bjeloruskog teritorija. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 16:20:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh