« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
BUDITE SPREMNI

Oprez: prijeti nam globalna nestašica hard diskova

Nedavne poplave u Tajlandu gotovo su u potpunosti zaustavile proizvodnju novih diskova dvaju najvećih proizvođača na svijetu

Fotografija vijesti
Više o

osobna računala

,

kompjuteri

,

računalne komponente

,

hard disk

Planirate li kupiti novi hard disk, učinite to odmah, budući da je vrlo izgledno da će svijet pogoditi nestašica ovog računalnog dijela kakvu nikada do sada nije vidio, upozoravaju stručnjaci.

Naime, nedavne poplave u Tajlandu gotovo su u potpunosti zaustavile proizvodnju novih diskova dvaju najvećih proizvođača na svijetu, tvrtki Seagate Technology te Western Digital.

Predsjednik uprave Western Digitala John Coyne upozorio je jučer kako njegova tvrtka ima velikih problema s održavanjem proizvodnje u ovoj zemlji, a trenutno su morali narediti potpuni prekid svih svojih operacija zbog najveće poplave u posljednjih pola stoljeća.

Zbog predviđanja da bi uskoro moglo doći do nestašice hard diskova na tržištu, dionice Seagatea skočile su za čak 27 posto.

Unatoč tomu što dio stručnjaka ipak smiruje strasti i tvrdi da je još prerano za bilo kakva definitivna predviđanja, drugi tvrde da bi se ukupna svjetska proizvodnja tvrdih diskova mogla smanjiti za čak trećinu, odnosno za više od 50 milijuna komada samo u zadnjem kvartalu ove godine.

Predsjednik uprave Applea Tim Cook izrazio je zabrinutost da će nestašica ostaviti traga i na prihodima njegove kompanije, budući da je vrlo izgledno da će morati smanjiti proizvodnju svojih računala.

Na kraju, manji dio stručnjaka tvrdi da je ovo izvrsna prilika da se na tržištu napokon etabliraju proizvođači diskova baziranih na flash memoriji, za koje ionako mnogi smatraju da su budućnost pohrane podataka, budući da su klasični tvrdi diskovi ostali jedina komponenta u računalu koja ima pokretne dijelove, što automatski znači i veću sklonost kvarovima.

Izvještavat ćemo vas o razvoju situacije.

24.10.2011. 11:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    poker
    24.10.2011. 12:52
    ionako je ta tehnologija fakat preuzela živote svima nama i naravno bit će ludnica ako se to dogodi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh