« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DOKAZANO JE

Oprez - MP3 playeri krivi za stradanje u prometu

Broj pješaka koji su smrtno stradali dok su hodajući gradom na ušima imali slušalice, utrostručen je u zadnjih šest godina u Americi

Fotografija vijesti
Više o

prometne nesreće

,

mp3 player

,

stradanje u prometu

Rezultati istraživanja koje je dokazalo kako je opasno hodati gradom sa slušalicama na ušima objavljeni su u  britanskom časopisu Injury Prevention.

Istraživanje koje je predvodio dr. Richard Lichenstein sa Sveučilišta Maryland u Baltimoreu dokazalo je da su dvije trećine stradalih pješaka muškarci mlađi od 30 godina. U odnosu na 2004., kada je evidentirano 16 unesrećenih, u 2011. ta je brojka iznosila 47. Više od polovine nesreća u kojima su stradali pješaci dogodilo se jer oni slušajući muziku nisu čuli približavanje vlaka.

U članku objavljenom u časopisu upozorava se kako je, dok na ušima ima slušalice, osoba 'nenamjerno slijepa', jer joj ono što sluša odvraća pozornost od drugih stvari i smanjuje aktivnost dijela mozga koji reagira na vanjske podražaje. Statistički podaci odnose se na osobe koje su na ušima nosile slušalice iPoda, MP3 uređaja i ostalih sličnih uređaja. Rezultati istraživanja ne odnose se na mobilne telefone.

21.01.2012. 13:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh