« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
STATINI

Oprez - lijekovi protiv kolesterola uzrokuju dijabetes u žena

Istraživanje je utvrdilo kako su žene koje su uzimale statine imale gotovo 50 posto veće izglede za to da im se postavi dijagnoza dijabetesa

Fotografija vijesti
Više o

dijabetes

,

šećerna bolest

,

statini

,

žensko zdravlje

,

snižavanje kolesterola

Nedavno je američko istraživanje pokazalo kako bi lijekovi za snižavanje kolesterola, statini, mogli biti povezani s povećanim rizikom od šećerne bolesti kod žena između 50 i 70 godina, javlja Hina.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine, utvrdilo je da su žene koje su uzimale statine na početku višegodišnjeg istraživanja imale gotovo 50 posto veće izglede za to da im se postavi dijagnoza dijabetesa od onih koje nisu uzimale statine.

"Liječenje statinom kod žena u postmenopauzi povezano je s povećanim rizikom za šećernu bolest", napisao je Yunsheng Ma s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu.

Znanstvenici su obradili podatke o oko 150 tisuća žena u dobi od 50 do 70 godina i utvrdili su da se šećerna bolest pojavila kod njih 10 tisuća s tim da su se izgledi za tu bolest bili 48 posto veći kod žena koje su uzimale statine.

Znanstvenici su pri tom isključili druge faktore rizika za pojavu šećerne bolesti.

Ranija istraživanja pokazala su da se vjerojatnost za obolijevanje od šećerne bolesti kod muškaraca povećava za 10 do 12 posto među korisnicima statina.

Stručnjaci još nisu otkrili razloge te veze a preporučuju osobama koje uzimaju statine da gube na težini i više vježbaju kako bi smanjili rizike za pojavu šećerne bolesti.

12.01.2012. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh