« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
ZAJEDNO

Oporba u Republici Srpskoj ujedinila se protiv Dodikove stranke

Tri oporbene stranke sklopile su koalicijski sporazum kao pokušaj preuzimanja vlasti od Dodikovog SNSD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Republika Srpska

,

Milorad Dodik

,

SNSD

,

Mladen Bosić

,

Mladen Ivanić

,

Milanko Mihajlica

,

Zajedno za Republiku Srpsku

Čelnici triju većih oporbenih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su u nedjelju koalicijski sporazum 'Zajedno za Republiku Srpsku' kako bi na ovogodišnjim liostopadskim izborima pokušali osvojiti vlast od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu utjecajni premijer u tom entitetu Milorad Dodik.

Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica, usuglasili su zajedničke kandidate za mjesto predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Prema sporazumu PDP će odrediti kandidata za srpskog člana BiH Predsjedništva dok je SDS kandidirao Ognjena Tadića za predsjednika Republike Srpske.

Iako se u medijima nagađa da će predsjednik Mladen Ivanić biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, on je na konferenciji za novinare pojasnio da će odluku o imenu kandidata Glavni odbor stranke donijeti sredinom travnja. Dodao je kako je zadaća nove koalicije provesti reforme na području gospodarstva i socijalnih prava.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozvao je i druge srpske stranke u ovome entitetu da se priključe novom oporbenom bloku. Ove stranke protive se većim promjenama daytonskog Ustava BiH te pozivaju na raspisivanje referenduma u RS-u oko pristupanja NATO savezu.

Cilj oporbe u RS-u je biti dio vladajuće većine u Vijeću ministara BiH te uspostaviti Vladu Republike Srpske.

Dodikov SNSD je na proteklim općim izborima osvojio natpolovičnu većinu glasova u Republici Srpskoj. (hina/metro-portal)

28.03.2010. 14:52:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh