« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLUŽBENO OSUMNJIČEN

Oporba složna oko Polančeca, nitko nije iznad zakona

Bivši ministar gospodarstva pod istragom je USKOK-a zbog protuzakonitog posredovanja u Podravki

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Podravka

,

Radimir Čačić

,

Ante Madunić

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog USKOK je na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je u nastavku operativne akcije "Manager" jučer donio nalog o provođenju istrage protiv 43-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog posredovanja.

No, pokazalo se da je riječ o bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu. Njegovo ime mediji već dulje vrijeme povezuju s navodnim malverzacijama u koprivničkoj prehrambenoj tvrtki Podravka, čije je bivše vodstvo već tri mjeseca u pritvoru i pod istragom zbog zlouporaba položaja i ovlasti.

Polančecov odvjetnik Ante Madunić Hini je kazao kako nema nikakve informacije o istrazi protiv njegovog branjenika.

Predsjednici oporbenih parlamentarnih stranaka komentirali su danas pokretanje istrage protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, a zajednički je stav da pravna država treba raditi svoj posao i kako nitko nije iznad zakona.

Čelnici saborskih oporbenih stranaka poslijepodne su došli u Banske dvore na sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor o ustavnim promjenama, a novinare je zanimao njihov komentar informacije da USKOK vodi istragu protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damir Polančeca zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog posredovanja u Podravci.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović kazao je da nitko nije iznad zakona, a upitan vjeruje li nakon pokretanja istrage protiv Polančeca u to da će se vlada premijerke Jadranke Kosor obračunati s korupcijom odgovorio je: "Isti ljudi godinama su na istim mjestima i ne bih uranio sa zaključcima".

HNS-ov predsjednik Radimir Čačić rekao je da je normalno da USKOK radi svoj posao i dodao kako očekuje da se na jednaki način ponaša u svim slučajevima. Čelnik HSP-a Danijel Srb kazao je da pravna država treba raditi svoj posao.

Podsjetimo, Polančec je radio u Podravki od 1992., pet godina kasnije postao je direktor jednog od odijela te tvrtke, a u ožujku 2000. ulazio u upravu Podravke.

Političku karijeru počeo je 2004., postavši predsjednik gradskog odbora HDZ-a Koprivnice. U veljači iduće godine imenovan je potpredsjednikom u vladi, a početkom 2008. u novoj vladi Ive Sanadera ponovno je imenovan potpredsjednikom vlade te ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva. Na tim je dužnostima bio i u vladi premijerke Jadranke Kosor da bi 30. listopada prošle godine podnio neopozivu ostavku, nakon što su USKOK i policija u akciji "Manager" uhitili prve osumnjičenike za malverzacije u Podravki. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 16:23:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh