« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Oporavak burze

Rast svjetskih burza podupire i domaće tržište

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Crobex

,

zagrebačka burza

,

zse

,

rast burze

Snažan rast najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa danas bi mogao i na Zagrebačkoj burzi poduprijeti pozitivni smjer kretanja cijena dionica, smatra većina analitičara.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih šest danas očekuje porast Crobexa, troje stagnaciju, a jedan pad. Crobex indeks jučer je porastao 0,35 posto, na 1.621 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 20,55 milijuna kuna.

"Očekujem danas stagnaciju cijena dionica, koja bi mogla biti i blago pozitivna s obzirom na znatniji rast najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa. Trenutno nema vijesti koje bi mogle potaknuti oporavak domaćeg tržišta, uglavnom zbog kronično niske likvidnosti", kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki To One.

Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su osjetno porasle jer se ulagači nadaju da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog mjera za poticanje gospodarstva. Najvažniji burzovni indeksi završili su u plusu od otprilike 1,5 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle zahvaljujući pokazateljima da bi se kinesko gospodarstvo uskoro moglo oporaviti. Japanski Nikkei indeks skočio je jutros 2,7 posto.

A posljednjih dana na domaćem su tržištu dionice građevinskih kompanija pod nešto većim pritiskom, pri čemu su neke zabilježile i dvoznamenkaste stope pada cijena.

Po Vorkapićevim riječima, razlog tome djelomice leži u činjenici što je posljednjih dana presušio otkup trezorskih dionica, primjerice u slučaju Dalekovoda, pa je jedan značajni faktor na strani potražnje nestao.

Nadalje, tržišne sudionike uznemirile su prodaje dionica IGH od strane predsjednika nadzornog odbora te kompanije Petra Đukana. Večernji list doznaje iz IGH da je razlog Đukanovih prodaja prikupljanje kapitala za financiranje velike nekretninske investicije.

Nadalje, Business.hr piše i da u prvom krugu dokapitalizacije Ingre nije bilo velikog odaziva dioničara za 150 milijuna kuna vrijednog novog izdanja.

U fondovskoj industriji, piše taj list, ističu da su menadžeri mirovinskih fondova zamjerili vodstvu Ingre što su uoči dokapitalizacije prodavali svoje dionice, poslavši tako lošu poruku o povjerenju u tvrtku.

"Bez obzira koji je razlog za prodaju dionica od strane članova uprava i nadzornih odbora kompanija, to uvijek unosi nemir među ulagače. Previše je straha i nervoze na tržištu, pa ulagačima ne treba puno da bi počeli sumnjati u zdravlje kompanije", ocjenjuje Vorkapić.

Mediji danas pišu i kako u Ingri razmišljaju o novim načinima financiranja obveza nastalih izgradnjom Arene Zagreb.

Po riječima predsjednika Uprave Igora Oppenheima, u razgovoru za Business.hr, Ingra očekuje skoro dobivanje trajne uporabne dozvole za Arenu, što je uvjet da je preuzme njezin partner Zagrebački holding.

Prvi anuitet po kreditu BKS banke, kojim se financirao dio troškova njezine izgrade, Ingra je obvezna platiti u ožujku. Budući da do danas nisu primili ni jednu uplatu od Holdinga, u toj su kompaniji već počeli razmišljati i o drugim načinima financiranja svojih obveza, primjerice, o prodaji Arene.

Inače, pozitivni signali stižu s globalnog tržišta brodarskog prijevoza, gdje je ulagače ohrabrio podatak o porastu industrijskih narudžbi u Kini, što je na azijskim burzama potaknulo rast cijena dionica u građevinskom i brodarskom sektoru.

Također, indeks vozarina sipkog tereta BDI jučer je porastao 49 bodova, te je dosegnuo 1.148 bodova. U posljednja dva tjedna skočio je gotovo 30 posto.

Od današnjih poslovnih zbivanja izdvaja se novinska konferencija čelnika Jadranskog naftovoda na kojoj će predstaviti rezultate poslovanja u 2008. te najaviti poslovne aktivnosti i investicije planirane u ovoj godini. (hina/metro-portal)

04.02.2009. 10:40:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh