« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
ma bravo

Apsurd plana 'kupuj američko'

Otvaranje tisuće radnih mjesta, ali zatvaranje 65 tisuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

kupujmo američko

,

spas američkog gospodarstva

,

plan za spas

,

gospodarstvo SAD-a

Plan o uvođenju odredbe "kupuj američko" koji razmatra američki Kongres u sklopu zakona o golemim poticajima za gospodarstvo mogao bi otvoriti tek tisuću novih radnih mjesta u industriji čelika a ugroziti ukupno čak 65 tisuća poslova u čitavom nizu sektora, upozorava se u najnovijoj studiji.

"Negativni učinak protumjera ostatka svijeta na odredbu 'kupuj američko' mogao bi tako lako nadjačati pozitivne učinke navedene mjere na radna mjesta u američkoj industriji čelika i željeza, te drugim industrijama", ustvrdili su u izvješću Gary Hufbauer i Jeffrey Schott iz Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson.

Objava istraživanja vremenski se poklopila s raspravom u američkom Senatu o gotovo 900 milijardi dolara vrijednom planu poticaja za gospodarstvo, u sklopu kojeg bi se omogućilo da se u projektima javnih radova upotrebljava isključivo američko željezo, čelik i druge industrijske robe.

Ta inicijativa počiva na mjeri koju je prošli tjedan usvojio zastupnički dom, u sklopu 825 milijardi dolara vrijednog plana da se u javnim radovima upotrebljava isključivo čelik i željezo proizvedeni u SAD-u.

Navedena mjera potaknula je zabrinutosti među američkim trgovinskim partnerima da SAD sve više ide u smjeru pojačanog protekcionizma. Vlade članica Europske unije i Kanade uputile su ovih dana pisma američkom Kongresu, pozivajući Washington da odustane od takvog propisa.

Prema jednom istraživanju provedenom ove godine za Udruženje američke industrije, koje obuhvaća sindikat radnika u industriji čelika, američke proizvođače čelika i drugih kovina, zahtjevi da se u infrastrukturnim projektima isključivo koriste američki proizvodi doveli bi do otvaranja 77 tisuća novih radnih mjesta.

Najvažniji zaključak studije glasi da se "stvara 33 posto veća proizvodnja ako imate domaće izvore resursa", kazao je Scott Paul, izvršni direktor toga udruženja.

S druge strane, studija Instituta Peterson procijenila je da bi zahtjevi o isključivo američkom čeliku i željezu u projektima javnih radova stvorili potražnju za dodatnih 500.000 metričkih tona čelika, što bi se pretočilo u povećanje zaposlenosti u američkom sektoru čelika za samo oko 1.000 radnih mjesta.

Skuplji propis 'kupuj američko' mogao bi stvoriti gotovo 9.000 radnih mjesta, u usporedbi s ukupnom radnom snagom u SAD-u od 140 milijuna, ističe se u toj studiji.

Hufbauer i Schott upozoravaju da bi SAD mogao izgubiti radna mjesta ako druge zemlje uzvrate smanjenjem kupovina američkih proizvoda za vlastite projekte javnih radova. Ukupna vrijednost američkog izravnog i neizravnog izvoza za inozemne projekte javnih radova po njihovim procjenama iznosi oko 104 milijarde dolara.

Studija tako upozorava da bi oko 6.500 radnih mjesta moglo biti izgubljeno ako druge zemlje skrešu svoj uvoz iz američkih kompanija za samo jedan posto, dok bi u ekstremnom slučaju rezanja kupovina u visini od 10 posto gubitak radnih mjesta mogao doseći čak 65 tisuća. (hina/metro-portal)

04.02.2009. 14:17:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh