« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RICHARD FALK:

Opet se pokušava 'pokopati' izvješće o sukobu u Gazi

UN će vjerojatno biti doveden u poziciju u kojoj se odgovorni za zločine neće moći prozvati i pozvati na odgovornost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Gaza ratni zločin

,

Ujedinjeni narodi

,

Richard Goldstone

,

Richard Falk

Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda za Palestinu i profesor međunarodnog prava Richard Falk, upozorio je kako se izvješće komisije o izraelskom prošlogodišnjem napadu na Gazu opet pokušava 'pokopati'.

Uoči glasanja Velikog vijeća UN-a koje u petak treba odlučiti o nastavku istrage ratnih zločina počinjenih u Gazi, Falk je u razgovoru za agenciju Ma'an kritizirao birokratski proces rekavši kako smatra da se radi o još jednom aspektu širokog nastojanja 'pokapanja' Goldstoneovog izvješća.

Falk je izjavio kako ga brine mogućnost da takvo oduživanje procesa prihvaćanja izvješća dovodi UN u poziciju u kojoj vjerojatno neće moći optužiti odgovorne zločince i, što je još gore, "dovede do brisanja sjećanja na tragediju u Gazi iz svjetskog pamćenja".

Komisija UN-ovog Vijeća za ljudska prava na čelu s južnoafričkim tužiteljem Richardom Goldstoneom u svom je izvješću o trotjednom izraelskom napadu na Gazu posebno naglasilo namjerno izraelsko gađanje civilnih objekata i ubijanje civila te Hamasovo neciljano gađanje izraelskih položaja i ugrožavanje civila.

Rezolucija o kojoj bi se trebalo glasovati u petak od obje strane zahtijeva neovisnu istragu sukoba koja još uvijek nije provedena. Uz to, od predsjednika UN-a Ban Ki-moona traži se da u roku od pet mjeseci sastavi izvješće o implementaciji važeće rezolucije te predloži daljnje korake koje bi trebala poduzeti UN-ova tijela.

Falk je skeptičan upravo zbog predloženog perioda od pet mjeseci koje smatra odgodom bez ikakvog pravog razloga jer je od sukoba prošlo više od godinu dana.

Uz to postoji i stalni problem SAD-a koji će kako bi blokirao Goldstoneovo izvješće vjerojatno iskoristiti veto u Vijeću sigurnosti, što je uobičajena praksa u slučajevima u kojima se Izrael poziva na odgovornost.

Organizacije za ljudska prava prozvale su i Ban Ki-moona zbog "popuštanja političkim pritiscima" i puštanja ratnih zločinaca da prođu nekažnjeno.

"Bit će to još jedan test UN-a po pitanju odvagivanja i odlučivanja između sukobljenih geopolitičkih interesa i međunarodnog prava", zaključio je Falk.

25.02.2010. 11:38:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    25.02.2010. 11:52
    Dokle god je Amerika iza Izraela, kao naj jaca svjetska sila, tako ce biti.Nadajmo se da ce se dogoditi ono sto se nagovjestava.
  2. avatar
    donhuangenaro
    25.02.2010. 12:37
    ah, uvijek kada Izrael treba staviti pred lice pravde najlicemjernija sila na svijetu uloži veto i krene sa skretanjem pažnje na nekog drugog (npr. Iran)... i onda ovce brzo zaborave na genocid u Palestini, palestinki holokaust, koji traje više od 40 godina :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh