« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MJERE ŠTEDNJE

Opći štrajk ipak nije paralizirao Španjolsku

Španjolski industrijski sektor je bio paraliziran, ali trgovine, banke i druge uslužne djelatnosti funkcionirale su gotovo normalno

Opći štrajk ipak nije paralizirao Španjolsku
Opći štrajk ipak nije paralizirao Španjolsku (Getty Images)
Više o

opći štrajk

,

eurosuper BS 95

,

tipkanje

Opći štrajk protiv reformi tržišta rada u srijedu je paralizirao industrijski sektor u Španjolskoj, ali su druge djelatnosti ipak radile, pa nije bilo kaosa koji se mogao očekivati. Agencija dpa navodi kako su trgovine, banke i druge uslužne djelatnosti funkcionirale gotovo normalno, a 24-satni štrajk nije uzrokovao nered ni u zračnim lukama, iako su odgođene ili otkazane stotine letova.

Štrajk, ocjenjuje Reuters, ima veću težinu od lipanjskog štrajka djelatnika u javnom sektoru, a vremenski se podudario sa sindikalnim prosvjedima u Bruxellesu, Ateni i drugim europskim gradovima, također organiziranima zbog mjera štednje diljem Europe.

Štrajk su sazvala dva najveća španjolska sindikata UGT i CCOO u znak prosvjeda protiv mjera vlade premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, koje uključuju liberalniju politiku zapošljavanja i otpuštanja radnika, smanjenja državnih mirovina i povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina.

Sindikat UGT objavio je da se štrajku odazvalo "više od 70 posto", odnosno više od 10 milijuna zaposlenika u Španjolskoj, a odaziv u djelatnostima proizvodnje čelika, energetike i čistoće ocjenjuju stopostotnim, prenosi AFP. "To je uspjeh ne samo zbog odaziva, to je demokratski uspjeh", rekao je glavni tajnik UGT-a Candido Mendez, ocijenivši da bi štrajk trebao izazvati "duboku promjenu vladine politike".

Vlada je, s druge strane, istaknula da je ovo "potpuno normalan" dan zbog poštovanja pružanja minimuma usluga. "Vlada izražava zadovoljstvo i pozdravlja odgovornost kojom se provodi štrajk", izjavio je ministar rada Celestino Corbacho, napomenuvši da se minimalne usluge ispunjavaju 98 posto.

CCOO i UGT prvi su put prihvatili da zajamče pružanje minimalnih usluga u prijevozu, s najmanje 20 posto međunarodnih letova i 25 posto prigradskih vlakova. Smanjenu aktivnost u zemlji pokazuje i potrošnja struje koja je sredinom dana bila 17,6 posto manja nego uobičajeno.

Diljem zemlje nije bilo većih izgreda, a u sukobima policije i štrajkaša ozlijeđeno je dvadesetak osoba, dok ih je tridesetak uhićeno.

Financijska tržišta nisu reagirala na štrajk, budući da su analitičari ocijenili da on neće natjerati vladu na povlačenje planova o reformama za ublaživanje gospodarske krize u zemlji, kako to od nje očekuju EU i MMF. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 20:53:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh