« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
INICIJATIVA

Opća skupština UN-a traži ukidanje embarga za Kubu

Za rezoluciju o embragu glasovalo je 188 država, među kojima su i neke najbliže saveznice Washingtona, isti broj kao i prošle godine

Hoće li SAD napokon skinuti embargo Kubi
Hoće li SAD napokon skinuti embargo Kubi (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kuba

,

trgovinski embargo

,

Opća skupština UN

,

ukidanje embarga

Opća skupština UN-a je u utorak pozvala Sjedinjene Države da ukinu svoj trgovinski embargo spram Kube čiji je ministar vanjskih poslova blokadu njegovog otoka kvalificirao i kao "genocid". Glasovanje skupštine je 21. godinu za redom bilo uvjerljivo nadmoćno za ukidanje embarga.

Za rezoluciju o embragu glasovalo je 188 država, među kojima su i neke najbliže saveznice Washingtona, isti broj kao i prošle godine. Izrael i mala pacifička država Palau u 193-ročlanoj skupštini jedine su podržale SAD u protivljenju neobvezujućoj rezoluciji. Pacifičke države Maršalovi otoci i Mikronezija bile su suzdržane.

Kubanski ministar vanjskih spolova Bruno Rodriguez je skupštini rekao da je Kuba polagala velike nade u Obamu kada je prvi puta izabaran 2008. i pozdravila njegov poziv na promjene. No, rekao je, rezultati su bili razočaravajući.

"Stvarnost je da su posljednje četiri godine obilježile stalno pooštravanje embarga". "Nema legitimnog ili moralnog razloga za zadržavanje tog embarga koji je vezan uz Hladni rat", rekao je kubanski ministar i ustvrdio da se on može ocijeniti i kao "čin genocida" protiv Kube i "golemo, otvoreno i sustavno kršenje ljudskih prava cijelog naroda".

Veleposlanik SAD-a Ronald Godard odbacio je poziv na okončanje embarga i kubanske tvrdnje da je SAD kriv za financijske teškoće Kube. Godard je dodao da vlada u Havani koči razvoj Kube, a ne SAD.

14.11.2012. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh