« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OBRATITE PAŽNJU NA ETIKETE

Opasni sastojci u preparatima za uljepšavanje

Iako su se ljudima na vrh glave popela stalna plašenja o štetnosti pojedinih proizvoda, upozorenja nikada dosta pogotovo kada se radi o našem zdravlju

Fotografija vijesti
Više o

Rak

,

kozmetika

,

karcinom dojke

,

bolest

,

kancerogeni sastojci

,

rak testisa

,

kozmetički preparati

Iako smo svakodnevno bombardirani upozorenjima o opasnim proizvodima koji mogu izazvati karcinome i druga teška oboljenja mi se najčešće odlučimo oglušiti na vapaje aktivista i liječnika. Razumljivo  jer jednostavno imamo previše trenutnih briga i ne stignemo razmišljati o dalekoj budućnosti u kojoj možemo, ali i ne moramo plaćati za svoje propuste.

No, iako su se ljudima na vrh glave popela stalno plašenje o štetnom utjecaju okoline i životnog stila po naše zdravlje, upozorenja nikada dosta jer ipak što će vam sav novac ovog svijeta kada ga iz groba ne možete trošiti.

Bez stalnih upozorenja još dan danas bi bili okruženi materijalom od azbesta, ali zahvaljujući liječnicima i dugogodišnjim kampanjama aktivista započele su akcije uklanjanja ovog vrlo kancerogenog materijala. No, opasnost ne leži samo u materijalu od kojega su sazdane građevine, ni u hrani koju konzumiramo, kancerogeni spojevi se nalaze i u kozmetici koju koristimo.

Kako bi vam ukazali na potencijalno opasnosti koje vrebaju na vaše zdravlje donosimo vam kancerogene spojeve koji su sastavni dio vaših parfemima, maskara te ruževa za usne, piše ecosalon.

Arome

Svi kozmetički preparati imaju neku aromu, a spojevi koji su odgovorni za miris su najpodmukliji jer sadrže i do 500 različitih sintetičkih kemikalija koje mogu izazvati razne zdravstvene probleme.

Pošto je vrlo teško napisati listu svih spojeva koji se nalaze u proizvodu, a neki su i stroga poslovna tajna, nikada ne znate čemu se izlažete. Na internetu postoji stranica koja sadrži oko 62 tisuće raznih kozmetičkih proizvoda, te njihov sastav i ocjenu potencijalnog rizika. Ako želite provjeriti proizvode prije nego što ih koristite odite na stranicu Environmental Working Group's Skin Deep.

Nano čestice

Primjena nano čestica u kozmetici je postala vrlo popularan jer su vrlo efikasne u pojačavanju karakteristika samog proizvoda te olakšavaju njegovu aplikaciju. No, na taj način uspješno ubacuju i štetne spojeve koji se nalaze u proizvodu kroz zaštitne slojeve naše kože i mogu nepopravljivo uništit stanice s kojima dođu u kontakt. Njihova opasnost nije još dokazana, no trenutno se vrše testovi o štetnosti nano čestica po ljudsko zdravlje, stog je na vama da odlučite hoćete li koristiti proizvode koji ih sadrže.

Ftalati

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola, a sastavni su dio plastike što znači da se nalaze gotovo svuda oko nas. Novija istraživanja su pokazala da remete hormonsku ravnotežu u ljudskom tijelu, što ima za utjecaj sve veću feminiziranost muškaraca - barem tako znanstvenici to tumače. Nadalje, dokazana je njihova kancerogenost, pogotovo u oblik raka dojke i testisa.

Parabeni

Parabeni su kao i ftalati vrlo ćesti u kozmetičkim proizvodima, a nalaze se u hidratantnim kremama za lice, kremama za sunčanje, sapunima, dezodoransima, u gelovima i pjenama za brijanje, ali i u mnogim drugima.

Oni služe kao najjeftiniji oblik kemikalije koja služi za produljenje roka trajanja nekog kozmetičkog preparata. Osim što mogu uzrokovati rapidno starenje kože još su i kancerogeni. Istraživanja su pokazala da parabeni mogu imitirati svojstva hormona estrogena za kojega se zna da ima ulogu u razvoju raka dojke.

Triklosan

Triklosan je kontroverzni dezinficijens koji se najčešće povezuje sa sredstvima za pranje ruku, ali vjerovali ili ne, možete ga pronaći gotovo u svim kozmetičkim i higijenskim proizvodima. Opasnost se javlja jer može stvoriti hormonalnu neravnotežu, a prekomjerna uporaba pomaže bakterijama da postanu otporne na njega što može biti vrlo opasno jer se koristi kao dezinficijens prije operacija.

05.11.2011. 14:17:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh