« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Opada broj zaposlenih u indutriji

Svakim novim izračunom broj radnika u industriji opada

(Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

industrija

,

struktura zaposlenih

U travnju je broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj bio 0,7 posto manji nego u ožujku, a u odnosu na travanj prošle godine pao je za 8,8 posto. Nastavlja se višemjesečni trend smanjenja broja zaposlenih u hrvatskoj industriji, u travnju je broj zaposlenih u industriji bio 0,7 posto manji nego u ožujku, a u odnosu na travanj prošle godine pao je za 8,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2008., broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u travnju ove godine bio je manji za 8,2 posto.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do travnja 2009. manja za 2 posto u usporedbi s istim razdobljem 2008. godine.

Na taj je pad utjecao pad proizvodnosti rada u najvažnijoj, prerađivačkoj industriji u kojoj je proizvodnost rada u u razdoblju od siječnja do travnja pala za 4,6 posto. Nasuprot tomu, u rudarstvu i vađenju, čiji je udio u ukupnoj industriji 3,2 posto, proizvodnost je porasla za 0,9 posto, dok još veći porast, za 10,7 posto bilježi opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji koja u ukupnoj industriji ima udio 6,4 posto.

Statistika o zaposlenima u hrvatskoj industriji pokazuje da je u prerađivačkoj industriji, koja u ukupnoj industriji ima udio od 90,4 posto, broj zaposlenih na mjesečnoj razini smanjen za 0,8 posto, a na godišnjoj razini pao je za 9,4 posto.

Unutar prerađivačke industrije u travnju ove godine u odnosu na travanj prošle godine broj zaposlenih u proizvodnji prehrambenih proizvoda, koji imaju udio u ukupnoj industriji od 14,58 posto, smanjen je za 1,7 posto.

Najveća postotna smanjenja broja zaposlenih na godišnjoj razini unutar prerađivačke industrije statistika bilježi u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (32,1 posto), proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (28,8 posto), proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (25,2 posto), proizvodnji namještaja (19,2 posto), proizvodnji strojeva i uređaja (16 posto) itd.

Rast broja zaposlenih istovremeno je ostvaren u popravku i instaliranju strojeva i opreme (3,5 posto), proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (2,2 posto), papirnoj industriji (1 posto) i proizvodnji pića (0,5 posto).

Po podacima DZS-a, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju u travnju je na mjesečnoj razini smanjen za 1,5 posto, a pad na godišnjoj razini iznosio je 13,9 posto. Rast broja zaposlenih bilježi pak opskrba električnom energijom, plinom, parom i kanalizaciji i to na mjesečnoj razini za 0,8 posto, a na godišnjoj za 0,9 posto. (hina/metro-portal)

01.06.2009. 10:47:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh