« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ODE NA BUBANJ

General Motors podnio zahtjev za stečajem

Posrnuli američki div podnio je zahtjev za zaštićenim stečajem prema 'Poglavlju 11'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

General Motors

,

stečaj

General Motors danas je u okviru plana za preustroj i smanjivanje tvrtke na održivu veličinu, te njenu privremenu nacionalizaciju, sudu podnio zahtjev za zaštićenim stečajem, javili su američki mediji.

Plan preustroja General Motorsa bazira se na 30 milijardi dolara financijske pomoći ministarstva financija i 20 milijardi dolara vladinih zajmova od koji su automobilskog giganta održavali na životu nakon što mu je od prošle godine recesija uništila prodaju i srozala ju na jedva 40 posto nekadašnje.

50 milijardi dolara vlada će pretvoriti u 62,5 posto vlasničkog udjela u preustrojenoj tvrtki. Vlasnicima obveznica i vjerovnicima GM-a pripast će 15 do 20 posto vlasništva, a s oko 20 posto raspolagat će fondovi umirovljenika i zdravstvenog osiguranja sindikata radnika tvrtke.

Stečaj bi ako sve bude prema planu, trebao trajati 60 do 90 dana, a preustroj tvrtke najviše godinu i pol uz što dolazi zatvaranje deset tvornica i otpuštanje oko 20.000 radnika do kraja 2010. godine što će u pogonu u SAD-u ostaviti tek osam tvornica.

01.06.2009. 16:28:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh