« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Postignut sporazum o spasu Opela

Magna, General Motors i vlade saveznih pokrajina spasile su 25 tisuća radnih mjesta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

General Motors

,

Opel

,

Njemačka

,

GM

,

Magna

Njemačka je postigla sporazum s kanadskom grupom Magna, kompanijom General Motors (GM) i vladama njemačkih saveznih pokrajina o spasu Opela od bankrota njegove matične američke kompanije, kazali su u subotu rano ujutro njemački dužnosnici.

Njemački ministar financija Peer Steinbrueck kazao je novinarima koji su čekali ispred ureda kancelarke Angele Merkel završetak šestosatnog sastanka da je dogovoren sveobuhvatan sporazum.

"Mogu reći da je sporazum postignut", kazao je Steinbrueck, dodavši da sporazum uključuje financiranje Opela s 1,5 milijarde eura i imenovanje vijeća povjerenika za njemačkog proizvođača vozila.

Siegfried Wolf, izvršni dopredsjednik Magne upozorio je da još treba doraditi detalje sporazuma. "U roku od pet tjedana trebali bismo službeno potpisati sporazuma", kazao je.

Sporazum su potpisali čelnici sve četiri pokrajine, kao i predstavnici američkog ministarstva financija.

 

Parlamentarni odbori u dvije savezne pokrajine, Hesse i Sjeverno Porajnje-Zapadna Falačka, dvije od četiri pokrajine u kojima su smještene tvornice Opela, još trebaju odobriti financiranje utvrđeno sporazumom. Očekuje se da će to učiniti do nedjelje.

Njemački ministar gospodarstva Karl-Theodor zu Guttenberg bio je rezerviran u izjavama o rizicima spašavanja, te dodao da postoje rizici i u slučaju da Opel ode u stečaj.

Njemačka vlada nastoji zaštititi Opelovu budućnost prije nego GM objavi bankrot, što se očekuje da će učiniti u ponedjeljak.

Prema sporazumu, kanadska grupa Magna preuzet će 20-postotni udjel u Opelu, a ruska banka Sberbank 35 posto, što će tom konzorciju dati većinu. GM će zadržati 35 posto udjela, dok će preostalih 10 posto otići radnicima Opela.

Konzorcij planira surađivati s ruskim proizvođačem vozila Gaz kako bi proizveo preko milijun vozila u Rusiji i istočnoj Europi.

U sklopu sporazuma, sve četiri tvornice u Njemčkoj nastavit će raditi, iako je Magna prije kazala da će morati ukinuti 2.500 radnih mjesta.

Kancelarka Angela Merkel sazvala je drugu rundu pregovora nakon što su pregovori prekinuti u četvrtak zbog neslaganja oko kratkoročnog financiranja Opela. Ponuđač Fiat Group odustao je od pregovora zbog, kako je kazao, nerazumnih financijskih zahtjeva.

Opel zapošljava 25.000 ljudi u Njemačkoj, što je polovica radne snage GM-a u Europi. (hina/metro-portal)

30.05.2009. 13:58:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh