« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DIJETE VOJNIK

Omar Khadr priznao krivnju za ubojstvo američkog vojnika

Khadr, sada 24-godišnjak koji je trećinu života proveo zatvoren u Guantanamu, priznao je krivnju i za postavljenje improviziranih eksplozivnih naprava

Omar Khadr
Omar Khadr (Getty Images)
Više o

ubojstvo

,

Al-Kaida

,

nedostatak vremena

Kanadski državljanin Omar Khadr, optužen da je kao 15-godišnji pripadnik Al Kaide ubio američkog vojnika u Afganistanu, u ponedjeljak je priznao krivnju pred vojnim povjerenstvom u zatvoru američke baze Guantanamu na Kubi, izvijestile su američke TV mreže. Khadr, kojeg su branitelji nazvali "djetetom vojnikom", priznao je krivnju po pet točaka optužbe, uključujući i bacanje granate koja je smrtno ranila jednog pripadnika američkog saniteta tijekom napada na uporište Al Kaide u Afganistanu godine 2002.

Khadr, sada 24-godišnjak koji je trećinu života proveo zatvoren u Guantanamu, priznao je krivnju i za postavljenje improviziranih eksplozivnih naprava te da je uvježban za rukovanje oružjem u terorističkoj organizaciji. Sadržaj sporazuma o priznanju krivnje nije objavljen, a Khadru će vojna porota naknadno odrediti visinu kazne u skladu s odrednicama toga sporazuma. Za ponedjeljak mu je bio najavljen početak suđenja na kojem je mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

Omar Khadr navodno će moći tražiti da ga se prebaci u kanadski zatvor u roku od jedne godine, izvijestila je kanadska agencija Canadian Press. Khadra je ispitivao predsjedatelj - sudac pukovnik Patrick Parrish. "Je li vas netko prisilio da uđete u ovaj sporazum?" pitao je Khadra. "Ne", odgovorio je Khadr. Nakon pola sata ispitivanja, Khadr je potvrdio da je dobrovoljno odlučio priznati krivnju. Khadr je posljednji državljanin neke zapadne zemlje zatvoren u Guantanamu i jedina je osoba optužena za povezanost sa smrću nekog Amerikanca u Afganistanu. Khadrovi pristaše kažu da on nije ratni zločinac, nego dijete vojnik koje je u sukob uvukao otac Ahmed Said Khadr, svojedobno suradnik Osame bin Ladena, ubijen u Pakistanu 2003. (hina/metro-portal)

25.10.2010. 21:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh