« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
TKO UBIJA?

Karzai za atentate u Afganistanu optužuje američke zaštitarske tvrtke

Predsjednik države, kojeg je koncem 2001. na vlast dovela međunarodna vojna koalicija, potpisao je uredbu kojom zabranjuje rad 52 zaštitarskim tvrtkama rad u Afganistanu

Hamid Karzai
Hamid Karzai (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

zaštitarske tvrtke

,

Blackwater

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je u ponedjeljak američke privatne zaštitarske tvrtke, napose bivši Blackwater, da su odgovorne za pojedine atentate u Afganistanu i tako ubijale "afganistansku djecu".

Predsjednik države kojeg je koncem 2001. na vlast dovela međunarodna vojna koalicija koju su predvodile Sjedinjene Države i koji je poslije ponovo izabran zahvaljujući njihovoj potpori, potpisao je 17. kolovoza uredbu kojom pedeset i dvjema privatnim zaštitarskim tvrtkama - bez obzira odakle dolazile - zabranjuje da do konca godine rade u Afganistanu, osim ekipa za zaštitu veleposlanstava i vojnih baza međunarodnih snaga. Karzai je u nedjelju ipak zatražio od zapadnih partnera da mu pošalju popis razvojnih projekata za koje treba osigurati zaštitu.

No na tiskovnoj konferenciji s tadžičkim kolegom Emomalijem Rahmonom u nedjelju optužio je napose američke tvrtke, spomenuvši izrijekom Xe, bivši Blackwater, zbog zločina počinjenih u Iraku, koji je među osam već zabranjenih tvrtka u Afganistanu. "One su krive za smrt afganistanske djece te za neke napade i terorističke čine", rekao je. "Ustvari, ne znamo koliko su tih napada počinili talibani, a koliko te tvrtke", dodao je, smjerajući na privatne američke tvrtke. (hina/metro-portal)

25.10.2010. 20:11:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    26.10.2010. 12:19
    Nesto sto je poznato davbno a sad se malo odvaznije govori o tome,Amerika je stub srama koju djavoli vode.Iran vec duze vreme saradjuje sa vladom Afganistana i tu Amerika ne smije nista vise poduzeti jer su u govnima u materijalnom,vojnom i dr. pogledu a doveli su i svoje pristase na dno. Zivio "BRICK" organizacija koja preuzima svjetsku scenu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh