« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
OPREZ

Olovo utječe na inteligenciju

Veća prisutnost olova u krvi u djetinjstvu je povezana s nižim kvocijentom inteligencije u odrasloj dobi, sugerira istraživanje provedeno na Novom Zelandu

Olovo u tijelo dospijeva uglavnom putem ispušnih plinova
Olovo u tijelo dospijeva uglavnom putem ispušnih plinova (Wikipedia)
Više o

inteligencija

,

olovo u krvi

Olovo je opasno za zdravlje, a sada se pokazalo da nije ništa manje pogubno za inteligenciju - veća prisutnost olova u krvi u djetinjstvu povezana je s nižim IQ-om u odrasloj dobi, tvrde znanstvenici s Novog Zelanda.

Rezultati koje je objavio Journal of the American Medical Association su dobiveni praćenjem oko 500 osoba rođenih 70-ih godina.

Znanstvenici vjeruju kako su glavni krivci za prisutnost olova u krvi djece udisanje ispušnih plinova automobila te igra na površinama pokraj prometnih cesta.

Ovakve površine su često bile kontaminirane olovom iz ispušnih plinova, pojašnjavaju istraživači.

Testiranjem ispitanika kada su bili u dobi od 11 i 38 godina je utvrđeno kako je svakih 10 mikrograma olova po decilitru krvi u djetinjstvu bilo povezano s prosječnim smanjenjem kvocijenta inteligencije za 4,25 bodova u odrasloj dobi.

Svako dodatno povećanje prisutnosti olova za 5 mikrograma po decilitru krvi je bilo povezano s dodatnim smanjenjem kvocijenta inteligencije za 1,5 boda.

30.03.2017. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh