Okusi koji popravljaju raspoloženje
Bobičasto voće i čokolada ima spojeve jednake kao i antidepresivi, pa iz tog razloga stvarno utječu na raspoloženje
Hrana može utjecati na naše raspoloženje samom činjenicom da je pred nama stol prepun delicija, no prema istraživanju objavljenom u glasilu American Chemical Society različiti okusi u određenim kombinacijama liče lijekovima za podizanje raspoloženja.
Nakon istraživanja utjecaja 1.700 raznih spojeva koje čine dijelove raznih ukusa, inspiriranog istraživanjima koja su utvrdila da bobičasto voće, čokolada i hrana puna omega-3 masnih kiselina podiže raspoloženje, pronađene su sličnosti u kemijskoj strukturi antidepresiva i spojeva koji čine okuse.
Zapravo, radi se o sličosti s valproičnom kiselinom koja je sastojak lijekova koji se propisuju osobama s manično-depresivnim poremećajem i sličnim stanjima, a takav sastav imaju i spojevi u malinama, jagodama, čajevima, borovnicama i čokoladi.
Novi komentar