« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ratni zločin

Oficiri JNA optuženi za zločine u Dubrovniku

Visoki oficiri izdavali su naredbe za granatiranje povijesne jezgre Dubrovnika i ispaljivanje tisuća granata po naseljenim mjestima

(CROPIX)
Više o

ratni zločin

,

oficiri JNA

,

Dubrovnik 1991.

,

Dubrovnik Stari grad

,

V. Kovačević Rambo

,

Z. Gvozdenović

,

granatiranje

,

Županijsko državno odvjetništvo Dubrovnik

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv desetorice visokih oficira bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) zbog kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva Republike Hrvatske, te za kazneno djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika, počinjenih tijekom agresije bivše JNA na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv trojice zapovjednika 2. Operativne grupe - generala J. Cokića, M. Ružinovskog i P. Strugara; zatim protiv zapovjednika 9. Vojno pomorskog sektora admirala M. Jokića i njegovog zamjenika kapetana bojnog broda M. Zeca. Optužen je i zapovjednik 2. Taktičke grupe general B. Stanković, kao i zapovjednici 472. motorizirane brigade potpukovnik O. Vičić i njegov zamjenik major R. Komara.

Također su optuženi kapetan I. klase V. Kovačević zvani Rambo, zapovjednik 3. bataljuna 472. motorizirane brigade, te poručnik bojnog broda Z. Gvozdenović, zapovjednik raketne topovnjače 403.

Optužnicom se prvu osmoricu okrivljenika tereti da nisu ništa poduzeli da spriječe nedopušteno ponašanje podređenih jedinica, koje su protivno Ženevskim konvencijama, bez izbora cilja, artiljerijskim oružjem granatirale naseljena mjesta, ubijale civilno stanovništvo, zatvarali ga, maltretirali i natjeravali u bijeg, a po ulasku u naseljena mjesta rušili civilne, kulturne, vjerske i gospodarske objekte, pljačkali ih i palili.

Okrivljenog V. Kovačevića tereti se da je 6. prosinca 1991. izdao naređenje za granatiranje Dubrovnika i povijesne jezgre Starog grada, koja je cjelina pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja spomenik nulte kategorije, bila kao takva je bila propisno obilježena UNESCO-vim simbolima raspoznavanja.

Gvozdenovića se tereti da je tijekom 1991. izdavao naredbe da se iz topova ispali više tisuća granata po naseljenim mjestima, pri čemu je poginulo i ranjeno više civilnih osoba, a spomenicima kulture je nanesena šteta velikih razmjera.

Optužnica je podignuta na temelju podataka prikupljenih tijekom istrage te vojne dokumentacije bivše JNA, koja je 2009. pribavljena putem časnika za vezu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske pri Uredu tužiteljstva u Međunarodnom kaznenom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Naime, iz dokumentacije bivše JNA utvrđeno je koje su jedinice sudjelovale u agresiji na dubrovačko područje, u kojem razdoblju i koje su jedinice napadale pojedina područja.

Protiv svih optuženika je predloženo određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice, navodi Županijsko državno odvjetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 19:07:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh