« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina

Odvojio se ledenjak zbog globalnog zagrijavanja

Od ledenog šelfa odlomio se komad leda dug 41 kilometar

Veliki komadi leda koji su se počeli odvajati od antarktičke ledene kore, jasna su i zabrinjavajuća posljedica globalnog zatopljenja
Veliki komadi leda koji su se počeli odvajati od antarktičke ledene kore, jasna su i zabrinjavajuća posljedica globalnog zatopljenja (AFP)
Više o

NASA

,

Wilkinsov ledeni šelf

,

Antarktika

Znanstvenici su u utorak okrivili globalno zatopljenje za odvajanje golemog ledenjaka od Wilkinsova ledenog šelfa.

Promatrajući Nasine satelitske snimke, glaciolog iz američkog Nacionalnog centra za podatke o ledu i snijegu (NSIDC) pri Sveučilištu Colorado primijetio je 28. veljače da se Wilkinsov šelf razdvaja, a potom se golemi ledenjak dug 41 i širok 2,4 kilometra odvojio od jugozapadnog dijela šelfa. Odvojena površina tako ima oko 415 četvornih kilometara.

Wilkinsov ledeni šelf je prostrano polje plutajućeg leda koje se prostire na 13.000 četvornih kilometara na jugozapadu Antarktičkog poluotoka, 1600 kilometara južno od Južne Amerike.

U proteklih 50 godina zapadni dio antarktičkog poluotoka ugrijavao se za po 0,5 stupnjeva svakog desetljeća, što je najbrži rast temperature zabilježen u svijetu.
Znanstvenik NSIDC-a Ted Scambos kaže da je ledeni šelf mirovao nekoliko stotina godina, ali su topao zrak i oceanski valovi uzrokovali lomljenje.

- Zatopljenje kod antarktičkog poluotoka jasno je povezano s povećanjem emisije stakleničkih plinova i s promjenama koje su uzrokovali u atmosferi iznad Antarktika - rekao je Scambos.

- Blokovi leda se jedan za drugim urušavaju u ocean. Nisu u pitanju komadi koji se razdvajaju i plutaju, već se ledenjak  potpuno raspada. To nisu stvari koje se mogu vidjeti svaki dan. Ali želimo ih upoznati i razumjeti jer su to pojave koje vode do potpunog gubitka ledenog šelfa - objašnjava znanstvenik NSIDC-a i dodaje da veliki dio šelfa sada održava samo tanak sloj leda. Scambos smatra da bi taj preostali ‘ledeni potporanj’ mogao popustiti, zbog čega bi više od polovice ledenog šelfa moglo nestati u sljedećih nekoliko godina.

Kako se antarktičko ljeto bliži kraju, Scambos kaže da ne očekuje da će se raspadanje šelfa nastaviti odmah, ali sljedećeg siječnja znanstvenici će sa strepnjom gledati hoće li se zabrinjavajuća pojava nastaviti. (HINA/METRO) 

27.03.2008. 00:37:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh